НОВИНИ

БСП с нов Национален съвет: Част от вътрешната опозиция не влезе в новия състав

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:37, 27.09.2020
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Конгресът на БСП избра нов Национален съвет. Голяма част от опозиционерите на Корнелия Нинова не влязоха в новия състав, сред тях са Сергей Станишев, Михаил Миков, Георги Пирински.
Лидерът на партията Корнелия Нинова закри форума с призив за спечелване на парламентарните избори.

Гласуването за Националния съвет започна вчера късно вечерта. Цяла нощ комисията брои бюлетините и около 12 часа днес бяха обявени резултатите. За президента на ПЕС вотът показва, че политическата и идейна опозиция в БСП е загубила.

Сергей Станишев - президент на ПЕС: "Ние започваме да приличаме на останалите партии, които почти всички са вождитски и концентрирани около лидера. Нинова ще има НС, който няма вече да ѝ прави проблеми, както тя ги вижда, няма да има спорове, той ще бъде гумен печат".

Михаил Миков не влиза в новия съвет, снощи си направи самоотвод. Под чертата останаха още Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Красимир Янков и Валери Жаблянов, който не спести острите си думи.

Валери Жаблянов: "Авторитарна партия без търпимост към различните мнения. Налагане на един стил, на един почерк. Опит за възстановяване на култа към личността със съвременни средства".

Румен Овчаров, един от знаковите социалисти, призова съпартийците си да загърбят омразата и да са отговорни към целта на БСП - да е алтернатива на управлението.

Румен Овчаров: "Достатъчно е да загърбим омразата, която на моменти преобладава в отношенията ни. Достатъчно е да се откажем от болните амбиции, които ни преследват. Сигурен съм, че по този начин БСП има гарантирано успешно бъдеще".

В новия НС съвет влизат 187 души. Сред тях е Кирил Добрев, който се бореше за лидерския пост. Той е доволен от новия състав.

Кирил Добрев: "Млади, нови, надъхани, ентусиазирани, които ще водят партията напред и съм много доволен, че се получи такъв Национален съвет".

Досега Добрев беше в Изпълнителното бюро, но не иска да е част от новото. Предпочита да е редови член и да прави мониторинг на политиката на ръководството.

Най-голяма подкрепа за Националния съвет събра Крум Зарков. Следват го Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов, Кристиан Вигенин.

32-ма влизат по право като Корнелия Нинова и председателите на организациите на жените, младежите, ветераните и делегирани представители на областните структури. На финала на Конгреса Нинова призова към курс за подготовка и спечелване на парламентарните избори.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Предстои ни сега да покажем, че освен че можем да променяме себе си, ще променим и България На добър час и към победа на парламентарните избори!"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частични избори за кметове се проведоха в 13 области у нас
Частични избори за кметове се проведоха в 13 области у нас
„Августиада 2020“ събра почитатели на вино и кулинарни изкушения в Стара Загора
„Августиада 2020“ събра почитатели на вино и кулинарни изкушения в Стара Загора