НОВИНИ

Присъди за част от арестуваните след масовия бой на мача Ботев (Пд) - Левски

присъди част арестуваните снощи души масовия бой мача ботев левски
bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 27.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
Регионални

40 от задържаните снощи 42-ма футболни запалянковци след мач - вече са с присъди. Осъдените са от привържениците на "Левски". Те няма да могат да посещават мачове между 2 и 3 години и ще полагат общественополезен труд.

По време на дербито "Ботев - Пловдив" - "Левски" в агитката на софийския отбор е възникнал конфликт, който е прераснал в побой. Цял ден в Районен съд - Пловдив се гледаха бързите производства срещу задържаните.

При сблъсъка има счупени седалки, както и повредени метални заграждения в сектора за гостуващата публика. Именно там снощи около 21:30 часа започна свадата по време на мача и наложи кратко прекъсване на двубоя. Няма сериозно наранени фенове, няма и пострадали полицаи.

Сбиването стана между представители на две враждуващи фракции - всички: фенове на "Левски". Този сблъсък между тях не е прецедент - от няколко години се развива конфликтът между "Ултрас Левски" и "София Запад".

Задържаните запалянковци отбелязаха, че полицията е арестувала представители единствено на "Ултрас Левски", което считат за дискриминация, но не пожелаха коментар.

Напрежение между двете агитки възникна и в Монтана в края на август. Според адвоката на обвинените в хулиганство феновею снощи инциденти са се очаквали. Никой обаче не е взел мерки за предотвратяването им.

Йордан Топалов, адвокат: "От футболния клуб "Левски" са предупредили началника на Областна дирекция - Пловдив, че това се очаква преди два дена. И са ги помолили, тъй като мероприятието ще се охранява от полицията, те да вземат съответните мерки двете агитки да бъдат разделени. Миналата година привържениците на "Ултрас Левски" бяха в различни сектори и бяха разделени".

Гл. инспектор Виктор Празов - началник на "Охранителна полиция" - Пловдив: "Няма такава постъпила информация в областната дирекция и другото, което е, ние по никакъв начин не можем да различим кой от коя фракция е тъй като всички фенове, които влизат в агитката са еднакво облечени и на самия вход са дружелюбни един към друг и по никакъв начин не може да се предскаже, че ще има конфликт в самата агитка".

Адвокат Топалов, който е и представител на една от фракциите, посочи, че домакините от "Ботев" също е трябвало да осигурят разделяне на агитките. От пловдивския клуб заявиха, че са спазили наредбата на БФС, според която отборът домакин е длъжен да осигури сектор за привържениците на гостуващия отбор с отделен вход и с охрана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Августиада 2020“ събра почитатели на вино и кулинарни изкушения в Стара Загора
„Августиада 2020“ събра почитатели на вино и кулинарни изкушения в Стара Загора
Военнослужещи от СКСО участваха в многонационалното съвместно учение в Румъния
Военнослужещи от СКСО участваха в многонационалното съвместно учение в Румъния