НОВИНИ

Мадрид - сред най-рисковите зони в Испания, стотици на протест в Лисабон

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
14:09, 27.09.2020
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Столицата Мадрид и региона се оказаха сред най-рисковите зони в Испания. През изминалата седмица рязко се увеличи както броят на заболелите от COVID-19, така и този на жертвите на опасния щам.

Опасността от прегряване на здравната система е все по-реална, предупреждават специалисти. Местната власт отказа да постави целия град под карантина, но по-строги мерки са въведени в определени райони, което създава допълнително социално напрежение.

Недоволство и в Португалия - стотици излязоха по улиците на Лисабон, за да изразят несъгласие с начина, по който правителството реагира на COVID-кризата. Едно от основните им искания е минималната заплата от 635 да се увеличи на 850 евро и да се гарантират правата на трудещите се.

"Правата на работниците са все по-застрашени. Не бива страховете от пандемията да "крадат" правата ни. Със или без пандемия - работниците са на работа всеки ден, гарантират основни услуги за цялото общество", казва Анабела.

"Важно е правата ни, които в момента са застрашени заради борбата с пандемията, да бъдат гарантирани. Защото в момента и работодателите, и правителството подкрепят бизнеса и компаниите, но забравят за работниците", допълва Педро Милхейро.

В Румъния, при строги противоепидемични мерки, се провеждат избори за местна власт. Вотът, планиран за юни, беше отложен заради коронавируса.

Рязък скок на заболели регистрираха в Полша, Чехия и Русия. В световен мащаб 32,7 милиона са носителите на заразата, като най- много те са в САЩ. Жертвите на опасния щам надхвърлиха 992 000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
42-ма задържани след боя в Коматево
42-ма задържани след боя в Коматево
Лейкърс на финал за първи път от десетилетие
Лейкърс на финал за първи път от десетилетие