НОВИНИ

Кои влизат в новия Национален съвет на БСП?

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:06, 27.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:14 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Продължава работата на делегатите в юбилейния 50-и конгрес на БСП. Комисията по избора обяви резултатите от снощното гласуване.

В новия Национален съвет влизат: Крум Зарков, Румен Гечев, Кристиан Вигенин, Александър Симов, Румен Овчаров, Кирил Добрев, Деница Златева, Борислав Гуцанов, Вяра Емилова, Атанас Зафиров, Костадин Паскалев, Борис Цветков, Радослав Гайдаров, Бриго Аспарухов, Донка Михайлова, Иван Ченчев, Калоян Паргов, Весела Лечева.

В Съвета няма да влязат: Сергей Станишев, Георги Пирински, Валери Жаблянов, Димитър Дъбов.

Припомняме, че в новия Национален съвет влизат 182 души. От тях 32-ма влизат по право. Така за 113 места се бориха 692 кандидати. В Националния съвет има младежка квота от 37 места, за които се състезаваха 114 младежи.

По време на сутрешното заседание един от доайените на БСП Румен Овчаров благодари на делегатите за конструктивната работа и призова да се загърби омразата.

"Достатъчно е да загърбим омразата, която на моменти преобладава в отношенията ни. Достатъчно е да се откажем от болните амбиции, които ни преследват. Достатъчно е да игнорираме невежеството и незнанието. Знам, трудно ще заровим тези дълбоки синори, които издълбахме помежду си, но със съзнанието за задачата, която имаме да решим, отговорността, която ни е възложена като единствена алтернатива за развитието на България, съм сигурен, че можем успешно да решим този въпрос", коментира Овчаров.

По време на гласуването не липсваха и нарушения. Един от кандидатите за лидерския пост Георги Тодоров каза пред медиите, че неговото име фигурирало на две места в общата листа на кандидатите за Национален съвет.

"Включително, един от членовете на Комисията се опита много активно да ме убеди, че аз съм двама души. И аз сега съм раздвоен, дали да давам "Оскар"-и за специални ефекти, или да давам Нобел за клониране на кандидат. При всички случаи най-малкото ще искам да се съберат резултатите на единия Георги Тодоров и на другия Георги Тодоров, или ако и двамата събират достатъчно гласове, за да станат членове на Националния съвет, може би ще искам на следващия Национален съвет да гласувам с два гласа", заяви Тодоров.

Тази сутрин делегатите в Конгреса приеха отчетите за Националния съвет на парламентарната група на "БСП за България" и на евродепутатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци между Армения и Азербайджан заради непризнатата република Нагорни Карабах
Сблъсъци между Армения и Азербайджан заради непризнатата република Нагорни Карабах
Първокласници са под карантина в Пазарджик заради заразена учителка
Първокласници са под карантина в Пазарджик заради заразена учителка