НОВИНИ

Близо 1 млрд. евро са загубите на туристическия бранш у нас през лятото на 2020 г.

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:06, 27.09.2020
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

В края на летния туристически сезон - равносметка за него в Световния ден на туризма. Близо 1 млрд. евро са загубите на туристическия бранш у нас това лято заради пандемията от COVID-19. Не се сбъдна оптимистичната прогноза, че българските туристи ще спасят сезона, тъй като техният дял не надхвърли 30%. Експерти определиха изминалото лято като "сезон на антитуризъм".

Огромни са загубите за туристическия бранш у нас това лято. Близо милион и половина чуждестранни туристи по-малко дойдоха на българското Черноморие, което означава, че приходите от тях са намалели с над 75% в сравнение с миналата година.

Много българи избраха родното море, но финансовата загуба от липсата на чужди туристи нямаше как да бъде компенсирана.

Според данни на Българската туристическа камара, нашите летовници дори са с 2,5% по-малко в сравнение с 2019 г.

Донякъде сезонът по Северното Черноморие беше спасен от румънските туристи, но голям удар върху бранша оказа фактът, че заради пандемията от COVID-19 още в средата на август Германия отмени чартърните полети и немските туристи не дойдоха.

Заради пандемията от коронавируса, Антон Стратиев отворил хотела си в курорта "Златни пясъци" близо месец по-късно от обичайното.

Антон Стратиев - собственик на хотел в "Златни пясъци": "Няма хотелиер, който да е влязъл в този сезон с идеята, че ще прави пари. По-важното, което беше, е по-скоро да се даде шанс на всички туроператори да оползотворят авансите си… Всеки да се опита да запази персонала си. За щастие, юли и август нещата потръгнаха, имаше една нотка оптимизъм даже за краткия сезон."

Тежкият финансов удар дойде в средата на август, когато Германия обяви страната ни за рискова дестинация. Много хотелиери бяха принудени да затворят още в началото на септември.

Антон Стратиев - собственик на хотел в "Златни пясъци": "Последният месец септември към октомври, който традиционно работи за немски туристи, просто изчезна."

Според хотелиера, стратегията на държавата за подпомагане на туристическия сектор е била правилна, но зле структурирана.

Антон Стратиев - собственик на хотел в "Златни пясъци": "Помощите, които държавата обяви за туристическия сектор, се оказаха много по-малки, отколкото реално трябваше да бъдат."

Загубите от морския туризъм това лято са огромни, твърдят експерти.

Проф. Стоян Маринов - Варненска туристическа камара: "70% от туристите по нашето Черноморие са чужденци и ако говорим за тях, ние загубихме около 1,4 милиона нощуващи чуждестранни туристи, загубихме около 10 милиона нощувки, а в приходи това се равнява някъде между 800 милиона и милиард евро загуби".

За туристическия бранш подготовката за следващото лято вече започна.

Антон Стратиев - собственик на хотел в "Златни пясъци": "Има резервации, дори и от сега, но истината е, че самият туроператор е изключително стреснат да предприема каквито и да е ангажименти през зимния период, най-вече за авансови плащания".

Очаква се някои сектори в бранша да преустановят дейността си, и тя да стане изцяло дигитализирана - резервациите да се правят само онлайн.

Проф. Стоян Маринов - Варненска туристическа камара: "Основно фирми, които са свързани с туроператорска дейност, най-вече изходящ - входящ туризъм".

Пандемията от COVID-19 ще доведе до преструктуриране на много туристически обекти и на цели бизнес модели, смятат още от бранша.

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митинг-концертът на Орлов мост ще продължи до 22 часа
Митинг-концертът на Орлов мост ще продължи до 22 часа
Бус прегази и уби на място дете на паркинг в София
Бус прегази и уби на място дете на паркинг в София