НОВИНИ

Между 70 и 90% е спадът на чуждите туристи у нас през лятото

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
21:56, 16.09.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Спад от 70% до 90% на чуждите туристи през това лято отчитат хотелиери и туроператори. Най-сериозната им липса се е усетила в големите курорти, като Албена и Слънчев бряг.

В края на сезона в курорта Албена отчитат близо 60% загуби спрямо миналата година. Хотелиери и ресторантьори разчитали на германските туристи, но след обявяването на варненския регион за рискова дестинация, чартърите спрели. Освен българи в курорта по Северното Черноморие летували предимно румънци.

Маргита Тодорова, директор "Експлоатация, маркетинг и продажби" в Албена АД: Отворихме около 40% от нашите хотели. Три седмици наред можем да се похвалим с една много добра заетост над 80%, но за съжаление останалото време заетостта беше между 50% и 60%.

Хотелите в Албена ще работят до края на септември и ще отворят отново през април следващата година. Надеждите са, че неотворилите това лято хотели ще бъдат готови да посрещнат туристи догодина.

В Слънчев бряг месеците юни и юли за хотелиерите са били почти без туристи, около 10% е била заетостта в местата за настаняване. През август български и полски летовници донякъде спасили сезона. За същия месец се отчита 80% спад на чартърите, в сравнение с миналата година.

Венелина Ташев, хотелиер: Чуждите туристи, заради самолетите и пандемията навсякъде, бяха не повече от 10 до 15%. Говоря тези, които идват със самолети. Около 10% имахме румънци, съседи. И около, това за мен, 40-50% български граждани.

В Слънчев бряг едва 30% са хотелите, които отвориха врати този сезон. Хотелиери признават, че не работят за печалба, а с надежда поне да излязат на нула.

Венелина Ташев, хотелиер: Да можем да платим на персонала, да можем да си платим на всички доставчици и да приключим на колкото може по-малко загуби. Това е нещото, към което се стреми тази година.

Последният чартърен полет за Южното Черноморие е планиран за 10 октомври. Дотогава чуждите туристи, които пристигат през септември в Слънчев бряг, са от Беларус.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светлана Тихановская ще посети Европейския парламент
Светлана Тихановская ще посети Европейския парламент
Хотелиери: Българските туристи спасиха сезона
Хотелиери: Българските туристи спасиха сезона