НОВИНИ

Хотелиери: Българските туристи спасиха сезона

bnt avatar logo
от БНТ
21:42, 16.09.2020
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Българските туристи спасиха сезона това лято. Според туристическия бранш ръстът на почиващите наши сънародници в страната не доведе до фалит някои от хотелите.

В Поморие, където лятната си почивка изкарват предимно семейства с деца, началото на сезона изглеждал необнадеждаващо. Градът започнал да се пълни с туристи след 15 юли.

Хрисияна Жечева, собственик на къща за гости в Поморие: Но за жалост повечето туристи идваха за по две-три нощувки, четири максимум, което означава петък, събота и неделя. През останалите дни от седмицата потокът беше много слаб.

Около месец продължил летният сезон в Поморие. Загубите за бранша, който разчита на български туристи, са големи.

Според хотелиери много наши сънародници са посетили това лято българското Черноморие заради невъзможността да пътуват в чужбина заради ограниченията.

Хрисияна Жечева, собственик на къща за гости в Поморие: Имаше много туристи, които споменаха, че са за пръв път на нашето Черноморие, за пръв път са в Поморие. Досега са почивали в Гърция. Така че, от една страна си беше някакъв бонус, просто, за жалост, не бяха планувани отпуските и нощувките бяха много малко като бройки.

За туроператорите в региона сезонът също бил тежък, като някои фирми били на ръба на оцеляването. Очакват обаче засилване на екскурзиите през есента.

Златка Илиева, туроператор: Най-голям интерес, най-много туристи се записват в именно този период - пред и след сезона, тъй като ние сме хора от морето, тук част от местните хора са заети със сезонна работа. Разчитат, че ще имат по-голяма заетост в този период.

Заради началото на учебната година и липсата на туристи, повечето места за настаняване по Южното Черноморие вече затвориха. Някои хотелиери обаче са оптимисти и разчитат на по-нестандартен вид туризъм поне до октомври.

Антон Тръпков, хотелиер: Очаква се също така септември да бъде много по-плодовит на риба, надяваме се да има много повече прясна риба от Черно море. Също така това е месецът на гроздобера, така че доста интересно за гостите на Поморие ще бъде ако преценят да почиват при нас септември. Доста по-спокойно е, водата е по-чиста, по-прохладно е, много по-приятно.

За този вид туризъм в края на сезона хотелите по Южното Черноморие правят отстъпки в нощувките, които на места достигат до 50% спрямо летните цени.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Между 70 и 90% е спадът на чуждите туристи у нас през лятото
Между 70 и 90% е спадът на чуждите туристи у нас през лятото
Простреляха мъж в Етрополе
Простреляха мъж в Етрополе