НОВИНИ

След протеста на съдии: ВСС временно спира ползването на единната информационна система

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:32, 16.09.2020
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Съдии от Софийския районен съд протестираха пред Висшия съдебен съвет. Причината е новата единна информационна система на съдилищата, която е в процес на въвеждане. Висшият съдебен съвет реши да спре ползването на системата и до 10 декември изпълнителят "Информационни системи" да отстрани всички проблеми.

Всички съдилища, в които е въведена новата единна информационна система имат проблеми при работата с нея. Делата се разпределят значително по-бавно, а обработката им често продължава по няколко дни.

Константин Кунчев, съдия в СРС: Слабостите на системата са две и те са първо в разработката й. Не са участвали достатъчно наши колеги, съдии, съдебни служители, които реално работят с нея и е трябвало при писането на проекта и съставянето на тази система да участват много активно. Това не се е направило. Второ - тази система е много бавна и затруднителна за тези хора.

Така например, ако свидетел по дело промени адреса си за призоваван, съдията трябва да го коригира на 6 различни места и да повтаря тази операция след всяко заседание, за да е сигурно, че призовката ще стигне до точния адрес. От Висшия съдебен съвет са съгласни с колегите си, че проблеми има.

Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет: Отваря се екрана, правиш няколко стъпки, след това се влиза в друг екран и т.н. Надявам се, че всичко това стои на вниманието на изпълнителя по проекта, надявам се всички тези неща да се отстранят и да се оптимизира системата, за да може да бъде работеща.

Проблемите със системата се отразяват и на работата на адвокатите. Те честа са принудени да чакат с дни протоколите от заседанията, за да подготвят своите жалби или искания към съда и подкрепят съдиите в настояванията им за промени.

Стефан Марчев, адвокат, член на Софийския адвокатски съвет: Неефективната система може да бъде много вредна за електронното правосъдие, тъй като може да причини повече вреди отколкото ползи. За това техния глас трябва да бъде чут и да бъде оптимизирана преди да бъде въведена.

Висшият съдебен съвет реши системата да бъде въведена във всички съдилища, след това да бъде спряна и преработена.

Десислава Ахладова, министър на правосъдието: Без да се затрудняваме съдиите да се доработи системата, така че да отговаря на абсолютно всичките им очаквания. Може би малкото време, което е дадено за тестване на системата доведе до това напрежение в съда в момента. Това е основният проблем, но трябва да чуем съдиите.

Решаването на всички проблеми трябва да е факт до края на годината, тъй като законът е категоричен, че Единната информационна система на съдилищата трябва да функционира от 1 януари догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват спешно топлинни счетоводители и "Топлофикация София"
Проверяват спешно топлинни счетоводители и "Топлофикация София"
Димът от пожарите в САЩ стигна до Източното крайбрежие и Европа
Димът от пожарите в САЩ стигна до Източното крайбрежие и Европа