НОВИНИ

НС реши: Ще се гласува и машинно, и с хартиени бюлетини

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:30, 16.09.2020
Чете се за: 02:12 мин.
У нас

6 часа депутатите разглеждаха на второ четене промените в Изборния кодекс и решиха: да се гласува и машинно, и с хартиени бюлетини. Гласуването на промените в закона остана за утре.

Без регистрацията на ДПС и БСП се постигна крехък кворум. От ляво се върнаха в зала за дебата и заговориха за фалшификация на вота. ГЕРБ защитиха правото на избор на хората как да гласуват - с бюлетина или машина. В основата на споровете беше именно машинното гласуване.

С кворум на ръба започна пленарният ден и дебатът за промените в изборните правила. ДПС не се регистрираха и поискаха машинно броене на бюлетините и разпечатване на протоколите.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Този наложен от ГЕРБ проект е отстъпление от прозрачността, честността и демократичността на изборите.

Последваха взаимни обвинения за фалшифициране на изборите.

Корнелия Нинова - председател на "БСП за България": На улицата са стотици хиляди хора. Те искат оставка на правителството и прозрачни избори. Казвате им правителството остава и чрез промените в Кодекса гарантираме фалшифициране на изборите, за да се върне същият модел отново.

Тома Биков - ПГ на ГЕРБ: Аз съм изненадан от вашия патос по тази тема. Шест месеца преди изборите да обявите, че те са фалшифицирани преди да са проведени. До преди няколко дни вас ви обвиняваха, че ще фалшифицирате изборите в собствената си партия.Друг е въпросът,ч е очаквах от вас да предложите изборните списъци за предстоящите избори да се напишат в деня на изборите.

Искрен Веселинов - ПГ на "Обединени патриоти": Години наред се надува балонът за магичното решение на честността на изборите чрез машинно гласуване. Очевидно БСП, протестиращите са се хванали за този проблем, като за някакво магическо решение, което ще спаси българския изборен процес.

Конкретно предложение за нов председател на ЦИК няма - въпреки че вчера изтече срокът затова. Опозицията разкритикува управляващите, от им ГЕРБ отговориха:

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Ако искате прозрачен изборен процес ние очаквахме да поемете отговорността и да бъдете коректив на този изборен процес. Не можахте да поемете тази отговорност, затова ще предложим нова процедура. Може да се възползвате да предложите такъв или да изберете някои от неправителствения сектор.

Номерата в бюлетините се запазват. Депутатите отхвърлиха предложението на ВМРО за отпадане на поредните номера.

Красимир Богданов ПГ на "Обединени патриоти": Да премахнем номера пред партиите в бюлетините означава че по този начин ще могат да упражнят своето право на глас само хората, които са грамотни и които могат да прочетат за коя партия гласуват.

Антон Кутев - БСП за България: Тезата, че това може и трябва да бъде образователен ценз, е недопустима. За мен тя е антихуманна.

А дебатът все стигаше до машинното гласуване.

Юлиан Ангелов - ПГ на "Обединени патриоти": Защо вие демократите от БСП искате да отнемете правото на хората да гласуват с хартиена бюлетина? От къде на къде/ А защо не ги питате ако продължава тази пандемия от коронавирус дали ще искат да пипат машините? Кой ще ги дезинфекцира - вашите застъпници ли ще ги пръскат?

Филип Попов- БСП: ГЕРБ и Обединени патриоти не искат машинно гласуване, те искат хаос, чували с бюлетини, репресии, сгрешени протоколи обикновено в тяхна полза.Оттеглете си предложението за този изборен кодекс, оставете машинното гласуване и да се върви на избори и си подайте оставка.

Хамид Хамид- ДПС: С тези промени за машинното гласуване някой гони служебна победа. Бойко Борисов готви фалшификация за следващите избори.

Александър Иванов-ГЕРБ: На предните избори ПГ на БСП има значителен ръст. Така че, ако има манипулации спрямо преходни парламентарни избори и вие сте увеличили своите депутати в НС, си го кажете.

От ДПС предложиха: да се прекрати дебатът и отложи гласуването.

Мустафа Карадайъ: На ГЕРБ председателя Бойко Борисов е дал указания, за да има възможност за фалшификация на изборите.

Цвета Караянчева - председател на НС: Хартиената бюлетина дава и спокойствие на гражданите, че ще могат да си упражнят вота. Ние от ГЕРБ не сме против машинното гласуване.

След като реши: да се гласува и машинно, и с хартиени бюлетини, в 16 часа парламентът прекрати заседанието си. Така промените в Изборния кодекс ще бъдат гласувани утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коронавирус в две детски градини в Старозагорско
Коронавирус в две детски градини в Старозагорско
РЗИ проверява 92 предприятия за замърсяване на въздуха в Русе
РЗИ проверява 92 предприятия за замърсяване на въздуха в Русе