НОВИНИ

С 20,3% поскъпва газът от 1 септември

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:48, 16.09.2020
Чете се за: 01:34 мин.

Природният газ поскъпва с 20,3% от 1 септември. Това решиха от Комисията за енергийно и водно регулиране. Цената влиза в сила със задна дата. Според прогнозите на регулатора това няма да се отрази на цените на парното и топлата вода, поне засега. Министерството на енергетиката днес започва още една проверка - на топлинните счетоводители и "Топлофикация - София", заради изравнителните сметки тази година.

Цената на природния газ се променя със задна дата. Увеличението е по-голямо от очакваното.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: По-ниската цена беше определена от нас на базата на заявлението към 10 август, от 10 август до 30 цената на природния газ на европейските газови хъбове нарасна.

Въпреки забавянето този месец, при определяне на цените няма да има проблеми за "Булгаргаз".

Николай Павлов, изп. директор на "Булгаргаз": Издали сме фактури на всички дружества на регулирания пазар, така че считам, че всичко е нормално.

Най-голям длъжник на дружеството остава "Топлофикация - София", чийто текущи дългове възлизат на 117 млн. лв. Засега обаче зимният сезон не е застрашен. Не се очаква и оскъпяване на отоплението, защото в цените са заложени буфери.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Ако в рамките на зимните месеци се получи някакъв скок на цената на природния газ, тогава ние ще преразгледаме нашето решение, но считам, че движението в момента на газовите хъбове е такова, че не се предвижда такива скокове.

Комисията продължава проверката на 10 топлофикации в страната заради оплаквания на потребителите. Най-много жалби - над сто са подадени в София. Резултати се очакват до края на октомври.

Своя проверка започва и министерството на енергетиката. До 15 дни и тя ще приключи.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: От днес с моя заповед е възложена проверка на шест от най-големите топлинни счетоводители на територията на София и съответно "Топлофикация - София", така че да можем да проверим всяка една от тези институции как е свършила своята работа.

Националният омбудсман също за пореден път сигнализира за многобройните жалби към "Топлофикация - София".

Диана Ковачева, национален омбудсман: Стотици са сигналите. За няколко дни получихме над 200 жалби от граждани и буквално преди края на изтичане на срока за обжалване имаме и обаждане по телефона защото хората се чудят, освен че защо са им прихванати толкова малки суми и какво точно е описано във фактурите им, те не могат да ги разберат.

Според топлофикацията обаче няма проблем с изравнителните сметки.

Александър Александров, изп. директор на "Топлофикация- София": Нормално е най-големите проблеми да бъдат в най-голямото топлофикационно дружество, но истината е че няма нито един клиент, който да е ощетен. Парите са върнати ретроактивно на хората, те са вече на тяхно разположение.

Дружеството трябва да върне още 12 млн. лв. на потребителите си заради намалената цена на природния газ, каза още Александров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На първия учебен ден в Русе: Цял клас минава на онлайн обучение заради заразения ученик
На първия учебен ден в Русе: Цял клас минава на онлайн обучение заради заразения ученик
България изтегли 2,5 млрд. евро нов дълг
България изтегли 2,5 млрд. евро нов дълг