НОВИНИ

Жителите на Лесбос категорични - не желаят повече мигранти

bnt avatar logo
от БНТ
17:08, 16.09.2020
Чете се за: 00:44 мин.
По света

От началото на бежанската криза - вече години, в Гърция има постоянно напрежение с мигрантите. Хората в лагерите са отчаяни, а от друга страна търпението на гръцките граждани вече е изчерпано. Това обясни в предаването "Светът и ние" кореспондентът на БНР в Атина Катя Пеева.

Гърция не е отправна точка на мигрантите, повечето от тях са тръгнали към страни от Западна Европа като Германия, с много висок стандарт на живот. Затова и повечето мигранти просто изчакват да получат статут на бежанци и убежище, допълни Пеева.

Четирима непълнолетни от Афганистан са подпалили лагера "Мория", защото не искат да стоят под карантина и така на практика са оставили без покрив над главата 13 000 души, допълни кореспондентът.

Жителите на Лесбос са категорични, че не желаят повече мигранти. Изгуби се балансът, защото много дълго продължи съставянето на една общоевропейска стратегия - кои са мигранти, кои бежанци, кои имат право на статут и кои не, обясни Пеева.

Относно ситуацията с COVID-19, Пеева обясни, че се въвеждат ограничителни мерки за някои райони, т.нар. локални мерки. От днес за 15 дни се въвеждат ограничения в област Атика - най-голямата гръцка област, но хората се подчиняват на стандартите, колкото и да не им харесва, допълни кореспондентът.

150 евро е глобата за неносене на маска в южната ни съседка.

Катя Пеева, кореспондент на БНР в Атина

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарникарите с нов тренировъчен лагер в София (Снимки)
Пожарникарите с нов тренировъчен лагер в София (Снимки)
Доброволци от Естония в битка за климата
Доброволци от Естония в битка за климата