НОВИНИ

Доброволци от Естония в битка за климата

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:04, 16.09.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Още

Пример от Естония показва защо спасяването на торфени находища може да се окаже важно за намаляването на вредните емисии. Половин дузина доброволци в страната са готови да се поизцапат, но да помогнат за възстановяването на пресушени заради индустрията блатисти райони.

Оборудвани с ботуши и ръкавици и "въоръжени" с лопати, група доброволци навлиза в горите на националния парк Лахемаа - на брега на Финския залив и на 70 км източно от естонската столицата Талин. С една мисия - възстановяване на старите торфища в опит да се ограничат въглеродните емисии.

Фаристамо Елер, ръководител на екипа доброволци: Който и да дойде тук, научава много, защото често с нас има специалисти. Експертите ни обясняват какво да направим, и ние го правим.

Природозащитниците се заемат да почистят канал, използван за оттичане на вода от блато в района, а след това поставят торфен мъх, за да се възстанови оригиналната блатиста среда.

Биплаби Бхатараи, студентка от Непал: По този начин водата ще бъде спряна, а влажните зони - защитени.

Влажните зони в националния парк са експлоатирани дълги години за добив на торф - запалимо вещество, използвано за гориво във фабрики или за торене. Днес сухите блата са третият най-голям източник на въглероден диоксид в Естония.

Маие Матиек, доброволка: Харесва ми да съм сред природата и да извършвам физически труд. Харесвам и хората. Правим каквото трябва. За десета година съм тук. Като дете живеех край блато. Чичо ми притежаваше фабрика за стъкло, в която гореше торф от блатото.

Но не само индустрията има вина. Затоплянето на климата също допринася за газовите емисии - блатата пресъхват, а торфът пламва на места като Сибир и Индонезия.

Въпреки че торфените находища представляват едва 3% от земната повърхност, те съдържат два пъти повече въглерод, отколкото всички гори по света, взети заедно.

Биплаби Бхатараи, студентка от Непал: Влажните зони са нещо ново за мен. Идвам от Непал, а там няма много такива места. И работата беше съвършено непозната за мен.

Процеси като в Естония се наблюдават в целия Балтийски регион, също във Великобритания, Нидерландия и Германия.

Европейският съюз се ангажира с възстановяването на торфищата. Това е записано като приоритет в плана, целящ да сведе до нула въглеродните емисии до 2050 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на Лесбос категорични - не желаят повече мигранти
Жителите на Лесбос категорични - не желаят повече мигранти
Ексклузивно пред БНТ: Урсула фон дер Лайен за върховенството на закона
Ексклузивно пред БНТ: Урсула фон дер Лайен за върховенството на закона