НОВИНИ

Ексклузивно пред БНТ: Урсула фон дер Лайен за върховенството на закона

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:03, 16.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:33 мин.
Европа

Новият механизъм за върховенството на закона ще бъде представен след две седмици. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в ексклузивен коментар пред БНТ в Брюксел.

Тя подчерта, че Европейската комисия е силно решена да защитава върховенството на закона и всички държави-членки трябва да спазват принципите на правовата държава.

Пред БНТ тя каза, че новият доклад по механизма за правосъдието ще покаже колко силно ЕК е решена да защитава върховенството на закона. Според нея проблемите в различните държави са различни. При някои са по-сериозни, при други - по-малко сериозни. Но при всички положения във всички държави членки върховенството на закона трябва да се спазва.

Урсула фон дер Лайен: Подобен механизъм не е имало никога досега. Ние систематично разглеждаме ситуацията с върховенството на закона в страните-членки и след това подготвяме доклад по въпросите на върховенството на закона във всяка от тях. Това е предпазен механизъм. Защото целта е на ранен етап да засечем нещата, които не са така, както трябва да бъдат и след това с всички страни - членки да обсъдим как да ги подобрим и да ги поправим.

Ще излезем с доклад след 2 седмици. Там ясно ще се види, че ЕК много силно защитава върховенството на закона. Но там ще се види също и това, че в различните страни - членки има различни проблеми, някои по-сериозни от други. Ще покажем, че върховенството на закона трябва да се уважава във всяка страна-членка и всички се придържаме към него.

Еврокомисията ще предложи нова стратегия за бъдещето на Шенген, а фон
дер Лайен каза, че Брюксел приветстват приемането на нови членове, които
отговарят на условията.

Урсула фон дер Лайен: За нас е важно поддържането на свободното движение в ЕС. Затова сме "за" присъединяването на страни-членки към Шенген, като разбира се, има условия, които трябва да бъдат изпълнени, без съмнение. Искаме да гарантираме, че в Шенген има свободно движение. Сега предстои много работа, защото заради миграционната криза и заради пандемията бяха поставени бариери, които не бива да са там. Затова новата стратегия за Шенген ще направи така, че да премахне тези бариери и да гарантира свободното движение.

Урсула фон дер Лайен произнесе първата си реч "За състоянието на съюза" пред евродепутатите в Брюксел. Въвеждането на минимална работна заплата, нов пакт за миграцията и справянето с климатичните промени бяха сред темите. Тя поиска и повече правомощия, свързани със справянето на здравни кризи и подчерта колко е важно Европа заедно да се справи след пандемията.

Това беше първата реч "За състоянието на съюза" на Фон дер Лайен. Председателят на Европейската комисия говори пред Европейския парламент в Брюксел за постигнатото дотук и предизвикателствата занапред. За първи път речта е в Брюксел, а не в Страсбург заради мерките срещу пандемията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволци от Естония в битка за климата
Доброволци от Естония в битка за климата
Започва извънредна проверка на "Топлофикация София"
Започва извънредна проверка на "Топлофикация София"