НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен за приоритетите на ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:40, 16.09.2020
Чете се за: 02:43 мин.
Европа

Урсула фон дер Лайен произнесе първата си реч "За състоянието на съюза" пред евродепутатите в Брюксел. Възстановяването след COVID-19, зелената сделка и нов пакт за миграцията бяха сред акцентите.

В продължение на час и половина Урсула фон дер Лайен очерта бъдещите планове на ЕК. Важни за Брюксел ще бъдат и бъдещите отношения в Русия в контекста на случилото се с Навални. Отношенията с Турция в контекста на напрежението между Турция, Гърция и Кипър. Също така ситуацията в Беларус. Иначе вътрешните теми за ЕС се доминират от пандемията от коронавирус и възстановяването на Европа след това.

Европейските ценности не са за продан, каза през евродепутатите Урсула фон дер Лайен. Според нея Брюксел ще гарантира, че парите от бюджета ще бъдат защитени срещу корупция, измами и конфликт на интереси.

"Подобен механизъм не е имало никога досега. Ние систематично разглеждаме ситуацията с върховенството на закона в страните-членки и след това подготвяме доклад по въпросите на върховенството на закона във всяка от тях. Това е предпазен механизъм. Защото целта е на ранен етап да засечем нещата, които не са така, както трябва да бъдат и след това с всички страни-членки да обсъдим как да ги подобрим и да ги поправим. Ще излезем с доклад след две седмици. Там ясно ще се види, че ЕК много силно защитава върховенството на закона. Но там ще се види също и това, че в различните страни - членки има различни проблеми, някои по - сериозни от други. За нас е важно да създадем прозрачност и да покажем, че върховенството на закона трябва да се уважава във всяка страна-членка и всички се придържаме към него", каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

БНТ: Говорихте днес за нова стратегия за Шенген. Комисията подкрепя ли все още приемането на България в Шеген?

"За нас е важно поддържането на свободното движение в ЕС. Затова сме за присъединяването на страни членки към Шенген, като разбира се, има условия, които трябва да бъдат изпълнени, без съмнение. Искаме да гарантираме, че в Шенген има свободно движение. Сега предстои много работа, защото заради миграционната криза и заради пандемията бяха поставени бариери, които не бива да са там. Затова новата стратегия за Шенген ще направи така, че да премахне тези бариери и да гарантира свободното движение", каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Европа научи урока си след пандемията от коронавирус, смята Фон дер Лайен. Тя пледира за повече правомощия за Брюксел в справянето със здравни кризи в бъдеще.

А икономическото възстановяване трябва да е свързано с въвеждането на минимална работна заплата във всички държави.

След пожара в мигрантския лагер Мориа на остров Лесбос Брюксел ускори представянето на новия пакт за миграцията. В речта си фон дер Лайен призова държавите да споделят отговорността за разпределението на мигрантите.

В плановете на Еврокомисията влиза и разширяване на списъка с престъпления, свързани с расизма и езика на омразата. По отношение на хората с различна сексуална ориентация и Фон дер Лайен каза, че ще настоява за взаимно признаване на семейните отношения в ЕС. Ако сте родител в една държава, вие сте родител във всяка държава, смята тя. В Европа няма място за селища, свободни от хора с различна сексуална ориентация, каза още фон дер Лайен.

"Обвързването на средствата по Фонда за възстановяване, както и за МФР с оценка за върховенството на закона, това е искането както на ЕС, така на много от страните членки, така и на България. Сега започват дебатите по финализиране на пакета МФР и Фонд за възстановяване, където трябва този критерий - върховенство на закона - да бъде записан", каза Андрей Ковачев, евродепутат ГЕРБ/ЕНП.

"Искам да обърна вашето внимание на това, че вече повече от два месеца хиляди български граждани протестират за тези европейски ценности, за които вие говорихте - за подотчетно правителство, за прозрачност, за демокрация. Те очакват техният глас да бъде чут в ЕС и да има реакция. Призовавам ви да действате по този начин", каза Сергей Станишев, евродепутат БСП/ПГСД.

"Настояваме за още нещо - обвързването на върховенството на закона да бъде за всички държави, затова е важно да отпадне механизма за сътрудничество и проверка и той да бъде заменен с цялостен хоризонтален механизъм, който да наблюдава всички демократични ценности, след което да дойде и моментът с обвързването на закона с всички европейски средства, които ще бъдат отпуснати", каза Илхан Кючюк, евродепутат ДПС/"Обнови Европа".

"Въпросът е как се определя върховенство на закона. За мен върховенство на закона означава в ЕК да уважават правото на всяка държава на национално законодателство и на независима съдебна власт, а не да го обвързват с промени в законодателството, като например промени в семейния кодекс. За тях върховенство на закона, както чухте, означава промяна в семейното ни законодателство. Това не е върховенство на закона, това е политика", каза Ангел Джамбазки, евродепутат ВМРО/Европейски консерватори и реформисти.

Ето и коментара на Петър Витанов, евродепутат БСП/ПГСД:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От първо лице: Разказът на излекуван с кръвна плазма лекар от "Света Анна"
От първо лице: Разказът на излекуван с кръвна плазма лекар от "Света Анна"
70-а вечер на протест в София
70-а вечер на протест в София