НОВИНИ

Кристиан Вигенин: БСП се стреми да бъде трансмисия между протестиращите и парламента

bnt avatar logo
от БНТ
19:32, 16.09.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

В разговора в студиото на "Още от деня" Кристиан Вигенин, председател на НС от БСП, коментира възникналата днес ситуация във фоайето на парламента. Там се барикадираха представители на проекта на Мая Манолова и майките от движението "Системата ни убива", след като им беше отказан достъп, за да да връчат на депутатите декларация с искане за оставка на Бойко Борисов.

Вигенин изтъкна, че единствената парламентарна група, която е приела среща с протестиращите е била тази на БСП.

В отговор на някои спекулации, че социалистите не са оглавили протеста, Вигенин беше категоричен: всяка вечер в него участват представители на партията.

"Но нека кажем така: всеки има своята роля в това. Ние заедно се борим срещу мафията във властта, искаме да се сложи край на този модел и нашата ценност като партия е, че ние сме парламентарно представени и се опитваме чрез участието в работата на парламента да бъдем трансмисията между протеста и парламента."

Кристиан Вигенин съобщи, че БСП е поискала главният прокурор да дойде отново в парламента, за да се отчете за периода, в който той е на тази длъжност.

Сред депутатите има принципно съгласие с това предложение, но тук, по думите на социалиста, много важна е отговорността на председателя на НС Цвета Караянчева.

Вигенин призова Гешев да уважи парламента и да се отчете за своята дейност.

По отношение на новите изборни правила и отхвърленото предложение социалистите да оглавят евентуално ЦИК Вигенин каза: "Безсмислено е да си играем на тези игрички, тъй като ЦИК ще трябва да работи по закона, приет от НС. В това НС ние нямаме мнозинство. Това НС днес се отказа на практика от машинното гласуване. Какъв е смисълът БСП да оглавява ЦИК, за да легитимира един мъртво роден закон?"

Вигенин коментира резултатите от завършилия пряк избор на лидер на БСП, който беше спечелен с голямо мнозинство от Корнелия Нинова. Той подчерта, че гласувайки за нея, близо 70% от членовете на партията са подкрепили вътрешнопартийните реформи, но призна и за поредица от саботажи да се опорочи демократичния избор.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват спешно топлинни счетоводители и "Топлофикация София"
Проверяват спешно топлинни счетоводители и "Топлофикация София"
Димът от пожарите в САЩ стигна до Източното крайбрежие и Европа
Димът от пожарите в САЩ стигна до Източното крайбрежие и Европа