НОВИНИ

Напрежение пред НС - НСО изведе майки и протестиращи, които се барикадираха в сградата

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:16, 16.09.2020 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
У нас

Напрежение в парламента. Майки на деца с увреждания от "Системата ни убива" и активисти от партията на Мая Манолова обявиха, че няма да напуснат фоайето на Народното събрание до оставката на премиера Бойко Борисов.

Малко след 18 часа служители на НСО започнаха принудително да извеждат протестиращите. А към охраняващите полицаи и служителите на НСО полетяха бутилки и яйца. До тук се стигна след няколкочасовия им престой във фоайето в знак на протест.

По-късно към протестиращите се присъединиха и от гражданско движение "Боец".

При протестиращите дойде Мая Манолова, която заяви, че НСО са извели насилствено гражданите, които са били дошли на среща с парламентарно представените групи.

Цвета Караянчева се държи като че ли тази сграда е нейна и на Бойко Борисов, а това е сграда на гражданите, обяви Манолова. Видяхме как гражданите бяха бити, блъскани, хвърляни, допълни тя.

При всяко отваряне на врата на парламента към нея политаха бутилки и яйца. Медицински екип изведе 24-годишното момче в инвалидна количка.

Майките споделят преживяното:

Вера Иванова - майка от инициативата "Системата ни убива": Дойдоха над 20 мъже с маски, започнаха да си слагат ръкавици, казаха някакъв член от не знам какъв закон и че имат право да употребят сила.

Мая Манолова - Изправи се.БГ: НСО, изпратено от Караянчева, блъскаше, теглеше, удряше и изкара насилствено протестиращите граждани.

Вера Иванова - майка от инициативата "Системата ни убива": Стана мазало. Аз бях на дивана с детето и с Дими. Той започна да прави криза,а те упражниха насилие върху хората, върху момичетата.

Всичко започна тази сутрин в 10 ч. Майки от "Системата ни убива" и протестиращи граждани внесоха в деловодството на парламента своята декларация. Преди това я занесли и в Министерския съвет с искане за оставката на премиера.

Нина Русева, майка от "Системата ни убива": Ние сме тук и настоявахме единствено и само да се срещнем с всяка една парламентарна група.

Никола Вапцаров - Изправи се.БГ: И сме подготвили за всеки един народен представител по една декларация, в която общо взето се искат 3 основни неща: да се откаже от подкрепата си за Конституцията на ГЕРБ, да поиска от парламентарната квота на ВСС да поискат оставката на Гешев и съответно да изразят съгласието си с това да бъде прекратен предсрочно мандатът на Народното събрание и да се отиде към избори.

Майките разказват: само БСП им обърнали внимание и започнали да търсят зала за среща, но председателят на парламента Цвета Караянчева не разрешила. Друга забрана към момче в инвалидна количка разгневи протестиращите повече:

Нина Русева, майка от "Системата ни убива": По изрична забрана на Цвета Караянчева да ни се даде достъп до тоалетна.

Никола Вапцаров, Изправи се.БГ: Заради това решихме,че няма да си тръгнем, оставаме до дупка.

Реакцията на Цвета Караянчева не закъсня и последва изявление. Охраната не е допуснала протестиращите заради мерките срещу COVID. Караянчева изпратила писмото на майките до всички парламентарни групи.

Цвета Караянчева, председател на НС: Винаги сме били изключително отзивчиви на всички граждани, които пишат до НС. Не виждам причината те да продължават да стоят тук, да виждам, че декларации раздават. Не мога да позволя провокации в НС. Аз много съчувствам на майките и децата, но не мисля,че мястото на детето е тук в сградата на НС.

Антон Кутев, БСП: Не може да оставите майка и дете с увреждане без тоалетна, последствията ще ги видите във вечерните новини.

При протестиращите сутринта дойде и Мая Манолова. Входът откъм бул. "Дондуков" беше отцепен, а в парламента не можеше да влиза никой освен депутатите.

Жена пък легна на паветата и движението беше спряно. За нея дойде линейка, но жената отказа да се качи. Гражданското неподчинение в парламента продължи 8 часа, до намесата на НСО.

Автори: Вера Александрвова, Милена Кирова


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РЗИ проверява 92 предприятия за замърсяване на въздуха в Русе
РЗИ проверява 92 предприятия за замърсяване на въздуха в Русе
Отбелязваме европейския ден без загинали на пътя
Отбелязваме европейския ден без загинали на пътя