НОВИНИ

България изтегли 2,5 млрд. евро нов дълг

Александър Марков
от Александър Марков
17:46, 16.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

България изтегли нов външен дълг за 2,5 млрд. евро, или близо 5 млрд. лв. Това е станало с емитирането на две емисии държавни облигации на международните пазари. Финансовият министър Кирил Ананиев определи емитирането като невиждан успех в най-новата ни икономическа история заради изгодните условия за България.

С какво условията по новия дълг дават основания на финансовото министерство да твърди, че е това е положителен знак за българската икономика?

Първо, България е емитирала две емисии облигации с матуритет 10 и 30 години. И двете емисии са съответно за по 1,25 млрд. евро.

Успехът е ниската доходност, постигната по емисиите. За 10-годишните облигации доходността е 0,38%, а за 30-годишните - 1,47%. Това означава, че България получава изгоден финансов ресурс на по-ниска цена, тоест ще плаща по-ниски лихви.

Небивал интерес към българските облигации от десетки инвеститори, стотици заявки, ниска доходност - всичко това дава основания на финансовия министър Кирил Ананиев да обяви операцията за "изключителен успех в новата ни икономическа история".

През април тази година Парламентът гласува таван за нов дълг от 10 млрд. лв. В момента дългът е 6,1 млрд.

2,5-те милиарда евро са първата външна емисия на България от 2016 г., като за първи път емитираме 30-годишни ценни книжа, обясни финансовият министър Кирил Ананиев.

"Тя предизвика безпрецедентен интерес - емисията в двата й транша - сред инвеститорите, което доведе до заявки, които надвишаваха над 4 пъти обема, който ние търсехме от 2 млрд. евро", каза министърът на финансите Кирил Ананиев.

По двете емисии България получава общо 496 заявки от инвеститори и предложения не за 2, а за над 7 млрд. евро. Постигната е ниска доходност.

Кирил Ананиев, министър на финансите: Крайният резултат е уникален, наистина уникален в досегашната икономическа история на България. Постигнатата доходност от двата транша можем да сравним с доходността, която постигат държави, които имат по-висок кредитен рейтинг от нашата държава, включително и държави от Еврозоната.

Сред инвеститорите, проявили интерес, са централни банки, държавни пенсионни фондове и институции от целия свят с голямо доверие към България и поради факта, че сме на второ място в ЕС по най-нисък дълг спрямо БВП след Естония.

"Ключов фактор за успеха е и международното признание, което получихме като страна, която влезе във валутния механизъм ERM II през юли тази година", каза министърът на финансите.

Парите от новия дълг ще отидат за рефинансиране на съществуващи задължения, увеличаване на фискалния резерв, социално-икономическите мерки срещу COVID-19 и очаквания бюджетен дефицит.

"Дефицитът за тази година беше предвиден да бъде 3% и засега той е толкоз", заяви Ананиев.

Обсъжда се вариант за актуализация на бюджета до края на годината заради неизпълнение на приходната част, свързана с два фактора.

Ананиев обясни още, че се очаква известно неизпълнение на приходната част на бюджета към края на годината заради несигурност, свързана с изплащането на концесионната такса на летище София, както и по-ниски приходи от толтакси.

За 2020 г. България има дългове за изплащане в размер на 1,4 млрд. лв. Над 1,2 млрд. вече са издължени.

С актуализация на бюджета тази година НС увеличи тавана на възможния нов дълг от 2,2 на 10 млрд. лв. Правителството в момента е на ниво от 6,1 млрд. лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С 20,3% поскъпва газът от 1 септември
С 20,3% поскъпва газът от 1 септември
8 учители с COVID-19 в столично училище
8 учители с COVID-19 в столично училище