НОВИНИ

България взе 5 млрд. лева заем от международните пазари

Александър Марков
от Александър Марков
11:04, 16.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

България успешно е пласирала две емисии държавни облигации на международните пазари за 2,5 млрд. евро. Това стана ясно от брифинг на министъра на финансите Кирил Ананиев. Емисията беше обявена в два транша - 10- и 30-годишни книжа.

С новия дълг правителството ще финансира социално-икономическите мерки на кабинета за справяне с корона кризата, очертаващия се бюджетен дефицит от 3% от БВП в края на годината, или около 3,5 млрд. лева, както и падежи по стари задължения на държавата.

Финансовият министър обясни още, че се очаква известно неизпълнение в приходната част на бюджета към края на годината заради несигурност, свързана с плащането на концесионната такса на летище София, както и по-ниски приходи от тол таксите.

Начинът, по който е проведена тази процедура по поемане на нов външен дълг, според Ананиев, постигнатата доходност, изгодните условия за страната и броят на инвеститорите, проявили интерес към ценните книжа на страната, дава основание на Министерство на финансите да обяви, че тази процедура е била успех в най-новата ни икономическа история.

Кирил Ананиев, министър на финансите: Емисията предизвика безпрецедентен интерес сред инвеститорите, което доведе до заявки, които надвишаваха над 4 пъти обема, който ние търсехме от 2 млрд. евро. Това ни даде основание да увеличим лимита на емисията от 2 млрд. на 2,5 млрд. евро, разпределени в двата транша по 1,25 млpд. eвpo".

Тази емисия ще я използваме за рефинансиране на съществуващ дълг досега, за увеличаване размера на фискалния ресурс. В това число ще използваме този ресурс за финансово осигуряване на социално-икономическите мерки, които прие правителството във връзка с COVID-19 и за икономическото възстановяване на страната.

През април с актуализацията на бюджета Народното събрание увеличи възможния таван за поемане на дълг от правителството от 2 на 10 млрд. лева. Очертава се и нова актуализация на бюджета в края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР утвърди цената на природния газ за септември 2020 г.
КЕВР утвърди цената на природния газ за септември 2020 г.
Валери Божинов: (ВИДЕО): Дойдох да помогна за развитието на младите. Не съм в Левски за пари!
Валери Божинов: (ВИДЕО): Дойдох да помогна за развитието на младите. Не съм в Левски за пари!