България взе 5 млрд. лева заем от международните пазари

Александър Марков
от Александър Марков
11:04, 16.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

България успешно е пласирала две емисии държавни облигации на международните пазари за 2,5 млрд. евро. Това стана ясно от брифинг на министъра на финансите Кирил Ананиев. Емисията беше обявена в два транша - 10- и 30-годишни книжа.

С новия дълг правителството ще финансира социално-икономическите мерки на кабинета за справяне с корона кризата, очертаващия се бюджетен дефицит от 3% от БВП в края на годината, или около 3,5 млрд. лева, както и падежи по стари задължения на държавата.

Финансовият министър обясни още, че се очаква известно неизпълнение в приходната част на бюджета към края на годината заради несигурност, свързана с плащането на концесионната такса на летище София, както и по-ниски приходи от тол таксите.

Начинът, по който е проведена тази процедура по поемане на нов външен дълг, според Ананиев, постигнатата доходност, изгодните условия за страната и броят на инвеститорите, проявили интерес към ценните книжа на страната, дава основание на Министерство на финансите да обяви, че тази процедура е била успех в най-новата ни икономическа история.

Кирил Ананиев, министър на финансите: Емисията предизвика безпрецедентен интерес сред инвеститорите, което доведе до заявки, които надвишаваха над 4 пъти обема, който ние търсехме от 2 млрд. евро. Това ни даде основание да увеличим лимита на емисията от 2 млрд. на 2,5 млрд. евро, разпределени в двата транша по 1,25 млpд. eвpo".

Тази емисия ще я използваме за рефинансиране на съществуващ дълг досега, за увеличаване размера на фискалния ресурс. В това число ще използваме този ресурс за финансово осигуряване на социално-икономическите мерки, които прие правителството във връзка с COVID-19 и за икономическото възстановяване на страната.

През април с актуализацията на бюджета Народното събрание увеличи възможния таван за поемане на дълг от правителството от 2 на 10 млрд. лева. Очертава се и нова актуализация на бюджета в края на годината.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
КЕВР утвърди цената на природния газ за септември 2020 г.
КЕВР утвърди цената на природния газ за септември 2020 г.
Групата за мониторинг към ЕП пита Гешев разследват ли се записите, които се твърди, че са с Борисов
Групата за мониторинг към ЕП пита Гешев разследват ли се записите, които се твърди, че са с Борисов