НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен с първа реч за Състоянието на ЕС: Трябва да изградим по-силен съюз в здравеопазването

bnt avatar logo
от БНТ
10:18, 16.09.2020 (обновена)
Чете се за: 03:16 мин.
Европа

Първа реч "За състоянието на съюза" на Урсула фон дер Лайен. Председателят на Европейската комисия говори пред Европейския парламент в Брюксел за постигнатото през изминалата година и предизвикателствата пред общността в бъдеще.

Основни акценти в речта са кризата, предизвикана от COVID-19, икономическото възстановяване на съюза след пандемията, зелената сделка, миграцията. Речта беше последвана от дебат в пленарната зала.

Урсула фон дер Лайен започна своето представяне със състоянието на ЕС след пандемията от коронавирус. Това, за което Брюксел ще настоява, е създаването на единен здравен европейски съюз, което означава повече правомощия на Брюксел и на агенциите на Брюксел, свързани със справянето с трансгранични здравни кризи. В тази връзка тя наблегна и на икономическото възстановяване след пандемията.

"През изминалия месец преоткрихме колко ценно е това, което ни свързва. Като личности всеки от нас пожертва парченце от своята свобода, в името на сигурността на останалите. А като Съюз - всеки от нас се лиши от част от суверенитета си, в името на общото благо. Превърнахме страха и разделението между страните - членки в увереност в нашия съюз. Показахме колко много можем да постигнем, когато си имаме доверие, когато вярваме в европейските институции. Избрахме не просто да поправим и възстановим това, което има нужда от поправяне тук и сега, но и да работим за един по-добър свят, за по-добър живот и за един по-добър бъдещ свят", каза тя.

„Вирусът показа колко уязвима е нашата общност на ценности и колко бързо това може да се превърне в световен въпрос и дори за нас, в ЕС. Но хората са готови за промяна. И това е моментът Европа да поведе по пътя към излизане от тази уязвимост“, каза председателят на ЕК.

"Нашата здравни работници сътвориха чудеса, Европа стори повече откогато и да било досега. Когато държавите-членки затвориха държавните граници, създадохме специални коридори за пренос на стоки, когато граждани бяха блокирани, Европа ги върна у дома им", подчерта председателят на ЕК.

Никога досега не е било толкова важно за заявим предимствата на пазарната икономика, подчерта тя.

Урсула фон дер Лайен заяви категорично - нужно е да създадем един по-силен здравен европейски съюз. Трябва да извлечем най-важните поуки от здравната криза.

"Европа направи заедно повече, отколкото когато и да било преди. И направихме всичко това, без да имаме пълната компетентност. Затова за мен е пределно ясно - ние трябва да изградим по- силен съюз в здравеопазването. Трябва да го направим", каза Урсула фон дер Лайен.

Брюксел ще настоява също за въвеждането на единна минимална работна заплата във всички държави членки на ЕС и ще предложи законодателни промени в тази област.

Климатът и дигитализацията бяха другите основни теми, по които говори Урсула фон дер Лайен. Зелената сделка и всички фондове, които са свързани с нея. Специално внимание тя отдели и на справянето с миграцията.

Следващата седмица ЕК ще представи новия си пакт за миграцията. От сега Фон дер Лайен призова държавите-членки да намерят начин този път да разрешат проблема, който вече се протака с години.

"Ако искаме Европа да има значима роля за света, трябва да я променим отвътре. За да вървим напред, трябва да преодолеем различията, които ни дърпат назад. Миграцията е проблем, за който отдавна говорим. Тя винаги е била факт в Европа и винаги ще бъде. Както знаем кризата от 2015-а година доведе до дълбоко разделение сред страните-членки. Някои от тези белези още заздравяват. Следващата седмица Комисията ще задвижи новия си пакт за миграцията. Спасяването на хора в морето не може да бъде избирателно. Страните, които изпълняват ангажимента си и които са по-засегнати от други, трябва да могат да разчитат на солидарност от страна на целия ЕС. Трябва да правим ясно разграничение между тези, които имат право да останат и тези, които нямат. Ще предприемем действия срещу трафикантите, ще подсилим външните си граници, ще задълбочим сътрудничеството си с трети страни. И ще направим така, че тези, които имат право да останат, да бъдат интегрирани и да се чувстват добре дошли", каза фон дер Лайен.

Основна част в речта й беше отделена и на състоянието на правовата държава в държавите членки. "Европейските ценности не са за продан", каза председателят на ЕК. Тя наблегна и за нови закони и предложения, които ЕК ще направи за защита от дискриминация и защита на правата на различните хора.

Международните теми също бяха част от речта на Фон дер Лайен. Тя отдели внимание на Беларус и ставащото там. На отношенията на ЕС с Русия. Тя беше много остра и заяви, че ЕС ще настоява за приемането на закон "Магнитски". Другата важна точка беше свързана с отношенията с Турция, където, както тя се изрази, разстоянието между Брюксел и Анкара става все по-голямо.

След речта на председателя на ЕК преглед на работата на ЕК направиха лидерите на политическите групи. Те очертаха тяхната визия за приоритетите й през 2021 г.

Дебатът за състоянието на Европейския съюз е ключов момент за доказване на отчетността на Европейската комисия пред демократично избраните представители на ЕС. Той е съсредоточен върху важни въпроси като социалното и икономическото възстановяване, изменението на климата, младежката безработица и миграцията.

Тази ежегодна проява играе важна роля за насърчаването на един по-прозрачен и демократичен Съюз. Това е възможност за доближаване на Европейския съюз до неговите граждани, чрез изтъкване на ключовите точки за действие и предизвикателствата за годината. Правата на гражданите и демократичният процес са в основата на този уникален пленарен дебат.

Първият дебат за състоянието на Европейския съюз се проведе в Страсбург на 7 септември 2010г., с тогавашния председател на Комисията Жозе Мануел Барозу.

След дебата в Европейския парламент у нас се проведе дискусия с участието на експертите Весела Чернева, Георги Ангелов и Веселин Желев. На нея се направи анализ на основните послания на речта на председателя на ЕК и какво означават те за България. В дискусията участваха още Цветан Кюланов - ръководител на представителството на ЕК в България, както и Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на ЕП в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гарет Бейл обмисля завръщане в Тотнъм
Гарет Бейл обмисля завръщане в Тотнъм
Везенков отбеляза 6 точки при загуба на Олимпиакос
Везенков отбеляза 6 точки при загуба на Олимпиакос