НОВИНИ

Депутатите събраха кворум, обсъждат промените в Изборния кодекс

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:08, 16.09.2020 (обновена)
Чете се за: 02:03 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Депутатите гледат на второ четене закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Това стана след като Парламентът събра кворум на ръба със 121 депутати. ДПС и БСП не се регистрираха, но влязоха в зала, за да участват в дебата. Управляващи и опозиция сблъскаха позиции още в началото на дебата.

Още преди началото на пленарния ден от ДПС заявиха, че няма да се регистрират в зала заради Изборния кодекс.

ДПС отказа да се регистрира в пленарната зала

От Движението са категорични, че се създава хаос с промените. Настояват за машинно преброяване на бюлетините и машинно разпечатан протокол.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Този наложен от ГЕРБ проект е отстъпление от прозрачността, честността и демократичността на изборите. ДПС е за елиминиране на недействителните гласове, елиминиране на субективния фактор при броене на бюлетините, елиминиране на грешките в секционните протоколи. Без да се елиминира възможността за хартиено гласуване, както искат от ГЕРБ.

От БСП разкритикуваха управляващите, че за 6 години не са организирали машинното гласуване и това кой ще отговаря за логистиката. Смятат, че промените в Кодекса в последния момент за пореден път ще отблъснат избирателите. Относно свикването на Велико народно събрание и промени в конституцията от БСП се обърнаха към ГЕРБ с думите "да не губят своето, както и времето на НС, тъй като проектът няма да мине".

Корнелия Нинова - председател на "БСП за България": На улицата са стотици хиляди хора, какво искат те. Те искат оставка на правителството и прозрачни избори. Какво им давате вие с днешните предложения? Казвате им правителството остава и чрез промените в Кодекса гарантираме фалшифициране на изборите, за да се върне същият модел отново.

От ГЕРБ са изненадани, че левицата говори за фалшифициране на изборите, след като Корнелия Нинова била обвинявана в същото за вътрешнопартийните избори. Управляващите призоваха за спокойствие, за да се върне доверието в изборния процес.

Тома Биков - ПГ на ГЕРБ: Госпожо Нинова, аз съм изненадан от вашия патос по тази тема. Шест месеца преди изборите да обявите, че те са фалшифицирани преди да са проведени. Изненадан съм, не защото го казвате, и друг път сте го правила, а защото до преди няколко дни вас ви обвиняваха, че ще фалшифицирате изборите в собствената си партия. Не бива да рушим доверието в изборите. Когато излизаме от тази трибуна и обявяваме, че те ще бъдат задължително фалшифицирани, внушаваме две неща - на първо място, че няма смисъл да се гласува и, че вие ще загубите изборите. Ами, ако вземете да ги спечелите, тогава фалшифицирани ли ще бъдат.

Патриотите заявиха, че БСП са се хванали за машините сякаш ще спасят изборния процес, а не гледат какво ставан навън, в гетата.

Искрен Веселинов - ПГ на "Обединени патриоти": Години наред се надува балонът за магичното решение на честността на изборите чрез машинно гласуване. Естествено, че всички, които надувате този балон, пропускате да отбележите европейския опит. Очевидно БСП, протестиращите са се хванали за този проблем, като за някакво магическо решение, което ще спаси българския изборен процес. Вие не виждате какво се случва с гетата, които се купуват. Не подкрепяте нашите предложения за образователен ценз.

След като от ляво разкритикуваха управляващите, че вчера при изтичането на срока за предложение за нов председател на ЦИК такова предложение, не е постъпило, то днес от ГЕРБ отговориха, че са очаквали опозицията да направи това предложение.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Ако искате прозрачен изборен процес - очаквахме да сте коректив. Не можахте да поемете тази отговорност, затова ще предложим нова процедура. Можете да предложите от протестиращите.

Депутатите от "Воля" влязоха в пленарната зала с тениски "Аз съм Марешки".

Осъдиха Веселин Марешки на 4 години затвор за изнудване

В декларация от партията излязоха с позиция: "Долу ръцете от Веселин Марешки". В декларация от БСП поискаха "Воля" да оттегли Веселин Марешки като зам.-председател на Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манолова на протест пред парламента: Гласуването трябва да е изцяло машинно
Манолова на протест пред парламента: Гласуването трябва да е изцяло машинно
Новите изисквания към автошколите - "за" и "против"
Новите изисквания към автошколите - "за" и "против"