НОВИНИ

Няма опасност от безводие във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 16.09.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Засушаването през последните години доведе до намаляване на обема на водата в язовирите и реките. Проблемът е изключително сериозен по Черноморието и затова се търсят алтернативни източници за водоснабдяване на населените места. За проблемите с водата от месеци алармира и екоминистърът Емил Димитров.

За момента няма опасност от безводие във Варна и областта, както се случи в Перник. Това казват от институциите, които са отговорни за осигуряването на питейна вода за над 1 млн. души. На този етап Варна се захранва с вода от язовир "Камчия" и от изворите в Девня.

Бургас също се захранва с вода от "Камчия", но през последните месеци количеството вода, което се подава към Варна, е драстично по-малко, а за Бургас е повече. Причината е, че Бургас няма алтернативни източници на водоподаване.

"Приетият бизнес план за следващите 5 години ни дава перспектива, в която ние би следвало да взимаме 75-80% от язовир "Камчия" и около 20-25% от карстовите извори. Към настоящия момент водата, която взимаме, е 50% от "Камчия" и 50% от Девненските карстови извори и тя е достатъчна", заяви управителят на ВиК-Варна инж. Валентин Вълканов.

Според него сътресенията идват основно за ВиК, защото намаляването на водните количества от язовир "Камчия" довеждат до това, че дружеството, теглейки вода от карстовите извори на по-висока цена, трябва да плаща по-високи разходи, за да се компенсират тези разлики.

Вижте още във видеото

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС няма да се регистрира в пленарната зала заради Изборния кодекс
ДПС няма да се регистрира в пленарната зала заради Изборния кодекс
Кой ще е новият председател на ЦИК - коментар на Красимир Ципов и Явор Божанков
Кой ще е новият председател на ЦИК - коментар на Красимир Ципов и Явор Божанков