Строят се 17 нови детски градини в София

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
08:21, 16.09.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Над 10 000 деца в София все още не могат да посещават детска градина, защото липсват места. Въпреки приетото решение да се компенсират финансово родителите на тези деца, това не решава проблема, затова и дебатите по темата продължават.

Според независимия общински съветник Борис Бонев всяка от последните десет години кметът на София Йорданка Фандъкова обещава как до една-две, до три години изцяло ще бъде решен проблемът с недостига на места.

"Резултатът - всяка година много деца остават извън системата на общинските детски градини и ясли, и родителите им, ако имат тези средства, са принудени да плащат за частни детски градини, което е тежко икономическо последствие върху тях самите", коментира в "Денят започва" още Бонев.

Според него проблемът не е само социален, а и икономически, защото понякога се налага единият от родителите да напусне работа, за да се грижи за детето си. Бонев каза, че е внесъл доклад, който цели постигането на първите стъпки по решаването на проблема с недостига.

Какви решения предлага Борис Бонев за недостига на места в детските градини

Общинският съветник от ГЕРБ Димитър Вучев коментира, че децата са безспорният приоритет на София и доказателството за това е свършеното през последните години.

"Над 100 са новите сгради в рамките на Столична община, новопостроени и такива с обновена фасада или вътрешност. В момента се строят 17 нови детски градини", заяви Вучев.

Той допълни, че от началото на годината до 15 септември има разкрити над 900 места, а до края на годината ще има построени още над 5 сгради.

Вижте още във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кой ще е новият председател на ЦИК - коментар на Красимир Ципов и Явор Божанков
Кой ще е новият председател на ЦИК - коментар на Красимир Ципов и Явор Божанков
Слабо земетресение край Радомир тази нощ
Слабо земетресение край Радомир тази нощ