НОВИНИ

Местата в детските градини: Родители на протест, обещават им компенсации от догодина

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:15, 14.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:19 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

46 000 деца в София са обхванати в детските градини и ясли. За други близо 8 000 обаче няма места. Затова родители се събраха на протест пред Столичната община. Те искат ясен план-график за изграждане на нови градини и ясли. И изчисляват: семейство с две деца би похарчило минимум 10 000 лева на година за частни градини и детегледачки, ако децата му останат извън системата.

Проблемът е от години, затова родителите са на улицата - да протестират срещу жребия за яслите.

Кристина Касабова - протестираща майка: "Мен лично ме доведе несправедливостта - това, че децата ни се разиграват и се джуркат на лотария".

Ива Йосифова - организатор на протеста: "Лотарията, чрез която се разпределят местата в яслите, все още не е справедлив начин за разпределение на публичен ресурс. Всички плащаме еднакви данъци. И при равни и други условия не е честно едно дете да бъде изтеглено на жребия, а друго да не бъде изтеглено. Защото изтегленото дете ще плаща 60 лева месечно, а неизтегленото ще плаща 700, 800, 1000 лева такса за частна ясла или заплата на детегледачка, ще плащат неговите родители, или майката ще стои без работа".

Общината строи нови, обновява и разширява стари сгради на градини и ясли. През лятото работили по 14 обекта. За други 16 се подготвят проектите.

За неприетите деца парична компенсация от държавата ще има. Но от догодина.

Тодор Чобанов - заместник-кмет по образованието на София: "Хубавото е, че родителят ще има право да избере къде да отидат средствата, тоест това няма да са средства само за детска градина или ясла, а за всички останали форми за обхващане в образователен процес на деца на три и повече години. Нашата цел е системата на детските заведения, която в момента има над 46 000 деца - това е огромен брой деца, при сравнение от порядъка на 32 000 преди 15-ина години - така че ние правим всичко възможно да обхванем повече деца. При инвестирането на тези 65 милиона, които вече са осигурени, в тригодишен план за децата в градинска възраст, ще осигурим за всички тях места".

Ива Йосифова - организатор на протеста: "А това, че е заложен максимум, а не минимум също ни притеснява, защото конкретната сума ще бъде определяна от министъра ежегодно и ако той определи 50 и 100 лева компенсация, това в никакъв случай не решава проблемите".

Средната посещаемост в детските заведения остава ниска - едва 30-34 на сто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден преди 15 септември: Как се подготвят училищата?
Ден преди 15 септември: Как се подготвят училищата?
Хванаха 4 израелки с трева за 3 млн. лв. на летището във Варна
Хванаха 4 израелки с трева за 3 млн. лв. на летището във Варна