НОВИНИ

Изписаха детето, ударено от ток в село Миндя

bnt avatar logo
от БНТ
17:16, 14.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Изписаха от болницата 10-годишното дете, което беше ударено от ток при игра във великотърновското село Миндя. Инцидентът е станал в петък вечерта в центъра на селото. Момчето е прието в болница с изгаряния по ръцете и гърдите, но в стабилно състояние. Случаят стана известен днес.

Жителите на село Миндя днес категорично заявиха, че опасното съоръжение трябва да бъде демонтирано. По случая вече се води разследване. Образувано е досъдебно производство, а междувременно започна и проверка за изправността на осветителните тела, които са част от уличната мрежа, като приоритетно ще се проверяват тези, които са монтирани в близост до детски площадки и училища в община Велико Търново.

10-годишното момче, което пострада при инцидента на това място в петък беше изписано от болницата в Горна Оряховица днес следобед. За щастие е в добро състояние. При токовия удар е получил изгаряния на ръцете и в областта на гърдите, но според родителите му по-труден за преодоляване ще бъде психическият шок от случилото се.

Пострадалото момче разказва, че често играело тук с приятелите си. В петък вечерта детето отново играело баскетбол с приятели. Кошът от години е закачен върху мантинела, а над него има уличната лампа. Момчето неволно хванало с едната си ръка основата на баскетболния кош, а с тялото се опряло на оградата на детската площадка и било ударен от тока.

"Когато се хванах за коша и за оградата едновременно, удари ме силен електрошок. Много се изплаших от колкото ме заболя", споделя пострадалото момче.

Родителите са категорични - ще се борят виновните за инцидента да понесат отговорност.

Александра Костуркова - майка: "Не си спомням системата да е проверявана. Настоявам всички детски съоръжения да бъдат проверени, обезопасени, радвам се, че не се случи нещо по-лошо!"

Николай Гагов - баща на пострадалото дете: "Има изгаряния по ръчичките и в гръдната област. Звъннаха ни около 9 часа, че го е ударил ток. Направихме измервания е по мантинелата наистина имаше ток."

Жителите на село Миндя са в шок от случилото се, защото от години това е любимо място за игра на децата.

Диана Гайдарова - жител на село Миндя: "Постоянно там играят, от цяло село там се събират и играят до много късно."

Мария Стайкова - жител на село Миндя: "Предполагам, че е от немърливост това, което се е случило".

До момента никой не е предполагал, че баскетболният кош на детската площадка крие опасност.

Иван Иванов - кмет на село Миндя: "За мен не е регламентирано, след като има такъв инцидент, въпреки че в продължение на толкова години тези тела не са имали дефект. Не съм подавал сигнал..."

Инж. Георги Гугучков - представител на фирмата, поддържаща осветителната мрежа: "Някакъв дефект може би е възникнал в нея, но като съоръжение трябва тука да се освети на стълб да се поставят тези осветителни тела."

Очаква се да започнат проверки за изправността на всички осветителни тела, които се в близост до детски площадки и училища на територията на община Велико Търново.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийският районен съд върна на прокуратурата делото срещу проф. Асена Стоименова
Софийският районен съд върна на прокуратурата делото срещу проф. Асена Стоименова
Нидерландия - най-хубавото място да си дете
Нидерландия - най-хубавото място да си дете