НОВИНИ

Над 17 години площадка е криела риск за децата в село Миндя

bnt avatar logo
от БНТ
07:53, 14.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

10-годишно момченце е в болница, след като беше ударено от ток при игра на баскетбол във великотърновското село Миндя. Инцидентът е станал в петък вечерта в центъра на селото.

Детето играело баскетбол с приятели, когато неволно хванало с едната си ръка основата на баскетболния кош, а с тялото се опряло на оградата на детската площадка и било разтресено от ток. Момчето е било откарано незабавно в болница. Състоянието му вече е стабилно.

"В момента е в добро състояние, има изгаряния по ръчичките и в гръдната област. Звъннаха ни около 9 часа вечерта, че го е ударил ток. Направихме измервания и по мантинелата наистина имаше ток", разказа пред БНТ бащата на детето Николай Гагов.

Съоръжението, което е едно от любимите места за игра на децата в селото, е монтирано преди 17 години. В основата му е мантинела, върху нея е закрепен баскетболният кош, а над него - уличната лампа.

Иван Иванов – кмет на с.Миндя: Това тяло с коша и мантинелата така съм ги заварил през 2003 г. За мен не е регламентирано, след като има такъв инцидент, въпреки че в продължение на толкова години тези тела не са имали дефект. Не съм подавал сигнал като съм мислел, че всичко това е нормално.

Веднага след инцидента съоръжението е било обезопасено и най-вероятно ще бъде премахнато.

Инж. Георги Гугучков – представител на фирмата, поддържаща осветителната мрежа: Повредата не е установена още. Това съоръжение не може да се каже кога е направено. Не би трябвало да има осветително тяло на баскетболния кош. Някакъв дефект може би е възникнал в осветителното тяло.

Очаква се да започват масови проверки за изправността на всички осветителни тела, които се намират в близост до детски площадки и училища на територията на община Велико Търново.

Автор: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вяра Емилова: БСП каза "Да" на политиката, която води Корнелия Нинова
Вяра Емилова: БСП каза "Да" на политиката, която води Корнелия Нинова
Д-р Гергана Николова: Предаването на профилактичната карта на учениците е до месец след 15 септември
Д-р Гергана Николова: Предаването на профилактичната карта на учениците е до месец след 15 септември