Д-р Гергана Николова: Предаването на профилактичната карта на учениците е до месец след 15 септември

от БНТ
07:31, 14.09.2020
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Обичайно е последната седмица преди 15 септември да има повече деца пред кабинетите за извършване на профилактични прегледи. Това заяви в "Денят започва" общопрактикуващият лекар Гергана Николова. Тя посъветва хората предварително да се свържат със своя доктор, за да не се получава струпване пред кабинетите.

Д-р Гергана Николова: Срокът за предаване на профилактичната карта не е както беше 7 дена след 15 септември, а е удължен с 1 месец. Министерството удължи срока на действие на кръвните изследвания, няма да бъдат само 1 седмица.

Картата може да не бъде предавана лично от родител, а да бъде изпратена по електронна поща, но е предизвикателство, тъй като личните лекари трябва да имат точна информация за учебното заведение на децата.

Трудно ще бъде наваксването с имунизационния календар, коментира още д-р Николова. По думите ѝ няма нищо фатално, имунизации се извършват с бързи темпове. Тя призова за носене на маски от деца, родители и възпитатели.

Д-р Николова определи като твърде строга мярка използването на "изолационна стая", тъй като децата ще го възприемат като наказание, че са се разболели, а това може да доведе до психична травма.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Над 17 години площадка е криела риск за децата в село Миндя
Над 17 години площадка е криела риск за децата в село Миндя
НСТС ще разгледа промени в Кодекса за социално осигуряване
НСТС ще разгледа промени в Кодекса за социално осигуряване