НОВИНИ

На Кръстова гора: Вярващи с надежда за чудо в нощта срещу Кръстовден

bnt avatar logo
от БНТ
20:54, 13.09.2020
6073
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

По традиция вярващи от цялата страна се стичат на Кръстова гора в нощта срещу големия християнски празник Кръстовден, който църквата отбелязва на 14 септември.

Хиляди поклоници още от рано сутринта са заели своите места по склоновете в подножието на храмовия комплекс "Света Троица". Мястото, което е известно и като "Българската Света гора" привлича заради вярването, че тук има частица от Светия кръст.

В 19 часа започна вечернята, която се оглавява от Негово високопреосвещенатво Пловдивският митриполит Николай. Единични са случаите на хора с предпазни маски, но пред всеки храм са поставени дезинфектанти и се следи да няма голямо струпване на хора пред иконите в църквата "Покров на Света Богородица".

Няколко часа отнемаше на вярващите да се придвижат до Кръстова гора. Първият полицейски пункт беше в село Борово, където автомобилите се пропускаха по десет през определен период от време.

Моника Чавова идва със семейството си на Кръстова гора вече пета поредна година. Дошли заради операция на дъщеря й с молба Господ да им помогне. Детето обаче споделя, че е изненадано заради бетонния строеж, който вижда до параклиса "Света Троица."

Един от свещениците в манастира обясни, че се строят нови стаи за трудноподвижните вярващи. Според отец Серафим, това е строеж със стаи за нощуване, идват болни хора и затова се правят допълнителни места.

В новата постройка ще има още 50 места за нощувка към съществуващите в момента 80.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5 години след началото: Ще се справят ли Гърция и ЕС с миграционната криза
5 години след началото: Ще се справят ли Гърция и ЕС с миграционната криза
Отварят три ремонтирани булеварда за 15 септември в София
Отварят три ремонтирани булеварда за 15 септември в София