НОВИНИ

Корнелия Нинова спечели убедително първите в историята на БСП вътрешнопартийни избори

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:18, 13.09.2020
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Категорична победа за Корнелия Нинова на първите в историята на БСП вътрешнопартийни избори. Тя събра 81,5% от гласовете, а основния й опонент Кирил Добрев са подкрепили 14,9% от социалистите. Така Нинова остава начело на партията за следващите четири години.

При висока избирателна активност - над 67%, Корнелия Нинова събра сериозна победа на първия пряк избор за лидер на БСП. Според Нинова, резултатите показват, че БСП е в "удивителна кондиция".

Разликата в подкрепата, която спечели Корнелия Нинова в сравнение с другите кандидати за председателското място, е значителна. Красимир Янков и Валери Жаблянов,които призоваха за бойкот на вота, имат съответно подкрепа от 2,1% и 1,4 на сто.

Според председателя на партийната ЦИК Емил Войнов организацията и провеждането на вота е била много добра.

Емил Войнов - председател на Централната комисия по провеждане на избора/ЦСПИ/: Изборът за председател на БСП беше честен. ЦКПИ създаде равни условия за всички кандидати. БСП организира едни показни избори, които могат да бъдат еталон и за националните избори.

Към оценката на Емил Войнов се присъедини и Корнелия Нинова. За нея резултатът от вота показва, че БСП е консолидирана и единна и опровергава внушенията, че партията се раздира от противоречия.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Партията показа, че е в удивителна кондиция, но това не е просто кондиция за един човек и единение зад един човек. Това е одобрение на курса, който БСП провежда в политиката в последните 4 години.

Нинова направи и емоционално обръщение към своите съпартийци. Каза, че се прекланя пред морала и силата им. Благодари за това, че са показали какво означа истинска, неподвластна на интереси и на зависимости партия.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Вие направихте промяната в БСП необратима. Но сега ни предстои много по-голямата задача. Да направим промяната в България необратима. Знам, че можем заедно и вярвам, че това ще стане съвсем скоро.

Основният опонент на Нинова за лидерския пост Кирил Добрев я поздрави за успеха и й пожела така да мотивира партията и при гласуването на парламентарните избори. Смята, че вотът е разрушил твърденията за него, че е кандидат на ГЕРБ, на ДПС или на вътрешната опозиция.

Кирил Добрев - кандидат за председател на БСП : Всичките близо 8 000 гласа са разпредели така, че те са гласове по любов, затова да я има БСП, да бъде БСП на следващото поколение, на младите хора.

Добрев, който сподели в социалнте мрежи, че вчера негови застъници не са били допуснати до някои секции, каза че е работил за честни избори и очаква контролните органи да кажат има ли сериозни нарушения при гласуването.

Кирил Добрев - кандидат за председател на БСП: За мен резултатът е такъв, какъвто го виждам. - Приемате ги като честни избори? - Ами сега, какво да ви кажа, имам съмнения, то и Лукашенко го избраха с 80%, но има хора и с различно мнение.

Председателят на партийната ЦИК Емил Войнов потвърди, че във вчерашния ден са получили сигнали за проблеми и нарушения по време на гласуването. Заяви обаче, че те не може да окажат влияние на изборния резултат.

Сега вниманието на левицата е насочено към предстоящия 50-и юбилеен конгрес на партията, който ще се проведе на 26 и 27 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
67-а вечер на протести в София
67-а вечер на протести в София
6 месеца след извънредното положение: Равносметката за COVID епидемията у нас
6 месеца след извънредното положение: Равносметката за COVID епидемията у нас