НОВИНИ

6 месеца след извънредното положение: Равносметката за COVID епидемията у нас

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:12, 13.09.2020
Чете се за: 02:24 мин.
Още

Преди точно 6 месеца - на 13 март, заради епидемията от COVID-19 в България беше обявено извънредно положение, което на 13 май премина в извънредна обстановка.

Животът ни се промени, светът се промени, ние също.В продължение на 6 месеца водим битка с вируса и тя не е приключила. Може би сега е наистина добър момент за равносметка - намираме се в сравнително спокоен период от развитието на епидемията - след тежкия юли и началото на август, и преди евентуалната втора вълна.

През първото тримесечие на епидемията случаите са малко над 2500. През второто - вече скачаме на почти 14 000. Третото - още не сме стигнали средата на септември, но доближаваме 2000.
Tези, които загубиха живота си заради вируса са повече от 700 души. Почти 18 000 е общият брой на заразените от началото на епидемията. Но пък близо 13 000 от тях са вече излекувани.

COVID-19. Коронавирус. Зараза. Почти 200 дни, всеки ден отброяваме. Нови случаи, починали, излекувани. В началото изглеждаше най-страшно - вирусът беше непознат.

С времето думите на извънредния ни речник - карантина, КПП, маска, тест, дистанция, дезинфекция - вече не ни изненадваха.

Първата повратна точка беше в началото на юни.

Проф. Николай Витанов - математик, Национален оперативен щаб: Нали помните какво беше - шест случая, еуфория, че всичко свършва.

Не стана така. За пръв път минахме 100 случая за ден на 11 юни. Месец по-късно преминахме 200. И само ден след това - 300.

Преждевременното охлабване на мерките даде обратен резултат.

Проф. Николай Витанов - математик, Национален оперативен щаб: Това, което става от юни месец насам се нарича контрол на хаоса.

Хаосът бе под контрол - за тези шест месеца не стигнахме 400 нови случая на денонощие. И въпреки това, имахме поводи да се питаме - ще се справи ли здравната система?

Медици не достигаха, напускаха, разболяваха се, умираха. Болници бяха на ръба. В ковид отделение във Видин в един момент лекуваше само очен лекар.

Проф. Тодор Кантарджиев - Национален център по заразни и паразитни болести: Хората за 6 месеца много се умориха. Но не се оплакваме, правим каквото можем за здравето на българския народ.

През юли се качихме на високо плато и останахме там почти до средата на август. Последствията - здравните инспекции все по-трудно обхващат контактните лица. Възникна феномен - на отричащите вируса.

Проф. Николай Витанов - математик, Национален оперативен щаб: Не вярват в този вирус, не вярват в тази пандемия, не спазват никакви мерки.Нормално е да се появят такива хора, но не е нормално да са чак толкова много.

Значение придоби думата "отговорност" - да носиш маска, за да предпазиш другия.

Проф. Тодор Кантарджиев - Национален център по заразни и паразитни болести: Съзнателната част на нашия народ разбра, че мерките са важни.

В последните три седмици броят на случаите рядко надминава 200, но сме много далеч от стойностите през май.

Проф. Николай Витанов - математик, Национален оперативен щаб: Сега сме в хаотичен режим. Нагоре надолу, нагоре надолу.

Проф. Тодор Кантарджиев - Национален център по заразни и паразитни болести: Последните дни около 20% сме имали дни с положителни проби, което е обезпокояващо, това значи всяка пета проба, изпратена от болница или от РЗИ е положителна.

Най-негативната тенденция сега е високият процент на смъртните случаи.

Проф. Тодор Кантарджиев - Национален център по заразни и паразитни болести: Това, което ни плаши е, че доста хора са в тежко състояние в момента.

Добрата новина - посрещаме есента от подходящата позиция - със сравнително малко случаи.

Проф. Николай Витанов - математик, Национален оперативен щаб: Каквото ни удари през късната есен, ще ни удари с по-малка сила.

Проф. Тодор Кантарджиев - Национален център по заразни и паразитни болести: Респираторните инфекции са трудни за овладяване - ние трябва да ги контролираме чрез разумни, неплашещи психиката мерки.

Както мерките се очаква да останат умерени, така и оптимизмът ни следва да не е прекален. Прогнозите са, че през ноември няма да е като сега.

Няма как да не очакваме с известно притеснение късната есен. Съветът на експертите - възможно най-рано да се сложи противогрипна ваксина. Четиривалентната вече е по аптеките. Все пак, теоретично съществува възможността едновременно да се заразите с грип и с коронавирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова спечели убедително първите в историята на БСП вътрешнопартийни избори
Корнелия Нинова спечели убедително първите в историята на БСП вътрешнопартийни избори
От първо лице: Пътниците в автобуса с разказ за трагедията с починалия шофьор
От първо лице: Пътниците в автобуса с разказ за трагедията с починалия шофьор