НОВИНИ

Вярващи се събират на Кръстова гора

bnt avatar logo
от БНТ
13:07, 13.09.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Регионални

В навечерието на православния празник Въздвижение на светия кръст стотици вярващи се отправиха към Кръстова гора. Всяка година поклоници от цялата страна, а и от чужбина посещават манастирския комплекс в Родопите, в подножието на Кръстов връх.

Много хора предприеха пътуването на духа и вярата към Кръстова гора. Мястото е известно като българската Света гора заради манастирския комплект от няколко църкви и по-малки параклиси.

С надежда за здраве, за изцеление, за вяра в чудото на Светия кръст Господен тези хора са се устремили към Кръстова гора, която се намира на близо 1500 метра надморска височина. Някои от хората, с които разговаряхме по пътя споделят, че ежегодно посещават манастирския комплекс „Света Троица". Повече от тях благодарят на Бога за дар, който са получили в живота си, а за други надеждата е водещия мотив да пренощуват на ливадите в подножието на върха. Легендата разказва, че там е заровена част от Светия кръст Господен.

Относно трафика той се извършва безпроблемно, но малко по-бавно от обичайното. По пътя от Асеновград до тук на няколко места има пътни патрули, които следят за нарушители. През изминалите няколко дни пътят между Югово и град Лъки беше почистен от клони и храсти. Горе в подножието на църквата автомобилите ще бъдат отбивани на близо 2 километра, а хората ще се качват пеша. Времето се очертава да е хубаво без валежи.

В 19 часа Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи празнична вечерня, а 30 минути след полунощ, вече на самия Кръстовден той ще оглави архиерейската Света литургия за празника.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приказни сюжети и скрити послания провокират интереса на децата в симеоновградското училище
Приказни сюжети и скрити послания провокират интереса на децата в симеоновградското училище
Специална предпремиера на новия български филм "Пътуващо кино"
Специална предпремиера на новия български филм "Пътуващо кино"