НОВИНИ

Помпео: САЩ са загрижени заради действията на Турция в Средиземно море

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:38, 13.09.2020
Чете се за: 00:34 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС

Съединените щати са загрижени за действията на Турция в Средиземно море. Това заяви държавният секретар Майк Помпео по време на кратко посещение в Кипър.

Майк Помпео пристигна в Никозия в контекста на напрежение в Източното Средиземноморие. То беше провокирано от намеренията на Турция да проучва за петрол и газ територии, за които претендират Кипър и Гърция. Американският държавен секретар изрази загрижеността на Вашингтон от действията на Анкара, но призова за намирането на дипломатическо решение на кризата.

"Страните от региона трябва да разрешат противоречията си, включително за сигурността, енергийните ресурси и морските въпроси, по дипломатичен и мирен път", каза държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

По думите му никой няма полза от повишаването на военното напрежение, освен неприятелите, които биха искали да видят разделение в трансатлантическото единство.

Кипър и САЩ ще засилят сътрудничеството си в областта на отбраната. Непосредствено преди посещението на Помпео в Никозия, двете страни започнаха съвместно военноморско учение в Средиземно море. На свой ред Анкара заяви, че ще проведе военноморски стрелкови учения, северозападно от Кипър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честит рожден ден на Цветана Пиронкова!
Честит рожден ден на Цветана Пиронкова!
Нешка Робева: Подкрепям протестите
Нешка Робева: Подкрепям протестите