НОВИНИ

Напрежението в Средиземно море: ЕС не изключва нови санкции за Турция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:12, 11.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Турция да се върне на масата на преговорите до края на септември или рискува нови санкции от Европейския съюз. С това послание приключи срещата на европейските страни с излаз на Средиземно море, която се проведе на остров Корсика.

Европейският съюз е готов да изготви списък с допълнителни ограничителни мерки спрямо Турция, които да бъдат обсъдени на Европейския съвет на 24-25 септември. Това може да се случи, ако Анкара не предприеме стъпки за намаляване на напрежението и не прекрати едностранните си действия в Източното Средиземноморие.

Около тази позиция се обединиха участниците в срещата на седемте членки на ЕС от Средиземноморския басейн, потвърждавайки своята солидарност и подкрепа за Гърция и Кипър. Напрежението се повиши, след като Турция изпрати кораб за проучване за петрол и природен газ на територии, за които претендират Атина и Никозия.

Домакинът на срещата Еманюел Макрон подчерта, че не става дума за наивност, а волята е диалогът с Турция да се възстанови.

"Заедно потвърдихме желанието си за диалог и намиране на пътища за постигането на стабилност в региона", каза Еманюел Макрон, президент на Франция.

Гръцкият премиер на свой ред заяви, че опитът на Турция да раздели Европа ще бъде предотвратен. Кириакос Мицотакис посочи, че Анкара има още време да прекрати проучвателните си дейности.

По-рано Турция заклейми като "арогантни" критиките на френския президент Еманюел Макрон срещу действията на Анкара в източната част на Средиземно море. Външният министър Чавушоглу обвини френския лидер в колониален рефлекс и заяви, че той заплашва интересите на Европа и Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таня Михайлова: Неносенето на маски в клас ще се наказва само в краен случай
Таня Михайлова: Неносенето на маски в клас ще се наказва само в краен случай
Зачестяват сигналите за фишинг атаки
Зачестяват сигналите за фишинг атаки