НОВИНИ

Турция заклейми критиките на Макрон

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:13, 10.09.2020
Чете се за: 00:41 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Турция заклейми като "арогантни" критиките на френския президент Еманюел Макрон срещу действията на Анкара в източната част на Средиземно море.

Външният министър Чавушоглу обвини френския лидер в колониален рефлекс и заяви, че той заплашва интересите на Европа и Евросъюза.

Еманюел Макрон призова Европа да говори в един глас и да демонстрира твърдост към Турция в Средиземно море. Според него правителството на турския лидер Ердоган действа неприемливо в този район и трябва да изясни своите намерения.

Френският държавен глава се изказа на остров Корсика преди началото на среща на върха на страните от юга на Евросъюза, посветена на напрежението в Средиземно море.

Освен домакинът Франция, участваха Кипър, Гърция, Италия, Малта, Португалия и Испания.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Турция осъществява неприемливи сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър и засилва провокациите си по начин, недостоен за велика държава. Турският народ е велик народ и заслужава нещо друго. Когато говоря за Средиземноморски мир, той трябва да върви заедно с възможност за намиране на начин на живот с Турция. Ние европейците трябва да бъдем твърди с Турция, не като народ, а като правителство на президента Ердоган, което се държи по неприемлив начин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция с абсолютен антирекорд на заразени от началото на пандемията
Гърция с абсолютен антирекорд на заразени от началото на пандемията
Инсталираха прозрачни обществени тоалетни в Токио
Инсталираха прозрачни обществени тоалетни в Токио