НОВИНИ

Засилени проверки на училищните автобуси преди 15 септември

bnt avatar logo
от БНТ
20:29, 10.09.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Засилени проверки за техническото състояние и оборудването на училищните автобуси се извършват в областите - Варна, Шумен и Добрич. Преди началото на учебната година инспекторите ще проверят близо 200 превозни средства, собственост на Министерството на образованието и на общините. Целта е да се гарантира безопасното превозване на децата до училище.

Училище "Димчо Дебелянов" във Варна е средищно и едно от малкото тук, в които се водят ученици с такъв автобус от селата в общината. Училищните автобуси са изключително важни за децата в малките населени места, където в едно училище учат деца от няколко съседни села. Инспекторите проверяват не само документацията на автобусите и шофьорите, но и техническото състояние на колите и дали имат предпазни колани. Към момента сериозни нарушения не са открити.

Заради безопасността на учениците с особено внимание ще се проверяват документите за извършването на превозите.

"Тези проверки до 14 септември са превантивни с оглед на това, ако има някакви пропуски, да бъдат отстранени", заяви Пламен Димитров, началник на Отдел "Контрол" в РД "Автомобилна администрация" - Варна.

Димитър Василев превозва ученици в община Белослав от 25 години. Казва, че това ще е може би най-трудната учебна година, защото трябва да се спазват редица изисквания заради пандемията.

"Трябва да сме с маски вътре в автобуса, децата също да са с маски. Почистване на рейса трябва всеки път", допълни шофьорът на училищен автобус 305.

Има изисквания и към новозакупените автобуси за училищен превоз.

"Тези автомобили ги изпращаме да им бъде извършен преглед в лицензиран пункт", обясни началникът на Отдел "Контрол" в РД "Автомобилна администрация" - Варна.

Проверките ще продължат и на пътя след началото на учебната година. Инспекторите ще следят дали са изпълнени предписанията за превозване на ученици. В случай на нарушения, ще се налагат глоби на шофьорите и на транспортните фирми.

Автори: Нивелина Няголова и Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли търговска сделка между Великобритания и ЕС след Брекзит?
Ще има ли търговска сделка между Великобритания и ЕС след Брекзит?
Протестно автошествие и блокада на Дунав мост в Русе
Протестно автошествие и блокада на Дунав мост в Русе