НОВИНИ

След пожара на Лесбос: 3 кораба приютяват временно мигранти

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:21, 10.09.2020
Чете се за: 01:02 мин.
Балкани
Снимка: БГНЕС

Гръцкото правителство изпрати три кораба за приютяване на хиляди мигранти, които спят на гола земя, след като пожар изпепели препълненият им лагер Мориа на остров Лесбос. Последвалият втори пожар погълна малкото останали палатки. На Лесбос е в сила извънредно положение. Посещение на острова е в днешната програмата на заместник-председателя на Еврокомисията Маргаритис Схинас.

Ферибот и други два кораба трябва да приютят временно поне 2 000 от обитателите на изгорелия лагер, които втора нощ спят по пътища, земеделски земи и паркинги на остров Лесбос. Властите се опитват да осигурят временно настаняване край Мориа.

"Спим на улицата, нямаме храна, нямаме нищо. Ако намериш вода в Мориа - пиеш, ако не - стоиш жаден. Гладни сме. Ситуацията е трагична", каза Халид Смаир от Ирак.

"С дома ми е свършено. Имам три бебета и пак съм бременна. Проблемите в Мориа са страшно много", каза бежанка от Пакистан.

Напрежението в лагера е било високо заради наложена 15-дневна карантина след положителни тестове за коронавирус, съобщават гръцките власти. Заразата е открита поне при 35 мигранти и сега на острова е в ход възможно най-бързото им откриване. Засега са открити едва осем от носителите на коронавируса, съобщават съобщават "Лекари без граници".

"Работят тук от 2016-а. Това е най-големият пожар, който съм виждала, изгоряха всички контейнери, зоните за работа и секторите за малолетни", каза Астрид Кастелейн - Върховен комисариат по бежанците на ООН.

400 деца без придружител бяха прехвърлени по въздух на континентална Гърция. Според някои мигранти пожарът е избухнал при сблъсъци между мигранти и гръцките охранители в лагера. Чува се и версия за дело на гръцки крайнодесни след съобщените случаи на коронавирус. Мигранти твърдят, че имат снимки на контейнери със запалително вещество, предава БиБиСи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: Блокираме конференцията между Република Северна Македония - ЕС, ако не се разберат историците
Каракачанов: Блокираме конференцията между Република Северна Македония - ЕС, ако не се разберат историците
Лампард: Работя по-добре под напрежение
Лампард: Работя по-добре под напрежение