НОВИНИ

Политици и неправителствени организации заедно на протеста

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:11, 10.09.2020
Чете се за: 01:14 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева

Освен граждани от цялата страна на протеста днес имаше представители на неправителствени организации и различни политически партии. Те подкрепиха исканията на демонстрантите за оставки на министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Вместо в да влязат в Пленарна зала част от депутатите на БСП се присъединиха към протеста пред Парламента.

"Няма да участваме във формирането на кворума. Ще го направим, само когато влязат за разглеждане изборните закони, но нашата цел единствена в този парламент е да гарантираме машинното гласуване, което смятаме, че ще бъде гаранция за честни свободни и демократични избори", каза Кристиан Вигенин - БСП за България.

Много са причините за разделението в обществото, коментира Тома Биков на влизане в Народното събрание.

"За съжаление тепърва ще се справяме с това и тепърва ще плащаме цената на това нещо.Ние сме свикнали да работим и така", каза Тома Биков - ГЕРБ.

От ВМРО не се притесняват за кворума и работата на Парламента.

"Винаги изходът от тази ситуация е сядане на масата и разговори, предложенията, които прави премиерът и правителството и управляващото мнозинство, очевидно не се приемат от една част от протестиращите", заяви Александър Сабанов, ВМРО.

Промени в Изборния кодекс не са необходими, за да се реализира машинното гласуване, убедена е Мая Манолова.

"ГЕРБ се опитват да осъществят един атентат върху честността на вота с опита да удължат изборния ден до 48 часа, тоест да се гласува 2 дни и една нощ, през нощта депутати отново като торбалани да се разнасят с чували, да възкръснат мъртви души от списъците", каза Мая Манолова - Изправи се БГ.

"Искаме реформа на прокуратурата, искаме да спрат измененията на изборния кодекс по начина, по който ГЕРБ ги правят, защото сме много притеснени, че отново подготвят технически да получат надмощие на изборите, подготвят възможността за манипулация", каза Христо Иванов - Демократична България.

Министър-председателят от 94-а година Ренета Инджова също дойде на протеста, за да поиска оставката на премиера Борисов.

"Борисов трябва да дойде на улицата, щото тука са били мафиотите, хазартаджиите, да дойде да се срещне с тях. Той обича такива срещи", заяви Ренета Инджова - министър-председател 1994-1995 г.

На протеста присъства и Румен Петков от АБВ.

Репортери: Милена Кирова и Тихомир Игнатов

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва ТВ Академията на БНТ за млади журналисти
Започва ТВ Академията на БНТ за млади журналисти
Без инциденти и напрежение премина 64-ият ден на протести
Без инциденти и напрежение премина 64-ият ден на протести