НОВИНИ

АИКБ настоява в позиция: Без политическа намеса в бизнеса

Расте усещането за липса на правова държава и сигурност на частната собственост, пишат от асоциацията

Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ
14:44, 10.09.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

И незрящите в България виждат как политическото напрежение в страната нараства с всеки ден. Преобладаващо е мнението, че развитието на България в последните години не се осъществява с необходимите темпове и дистанцията спрямо другите страни в преход в ЕС се увеличава. Това пише в своя позиция Асоциацията на индустриалния капитал в България.

От Асоциацията изброяват основни вътрешни задържащи фактори според тях:

Проблемна бизнес среда, особено по отношение на малкия и среден бизнес, където се трудят близо3/4 от наетите и който създава над 2/3 от брутната добавена стойност. Мерките, съгласувани с правителството в рамките на тристранния диалог, или се изпълняват мудно и половинчато, или както е в мнозинството от случаите – изобщо не се изпълняват;

Недостатъчна прозрачност и контрол върху обществените поръчки. Усещането е, че те са лобистко-партизирани и се използват политически за захранване на поредица от "обръчи";
Корупцията се усеща повсеместно и ежедневно;

Електронното управлението закъснява отчайващо;

Ключовите за всяко производство енергоносители се ценообразуват по непазарен, лобистки, национално-предателски начин;

Качеството на законодателството и законотворчеството е ниско, а приложението на законите е избирателно.

"Списъкът може значително да се продължи, но най-обезпокоителното е, че все по-често в него се включват и нови злокобни практики: рекет през държавната машина с цел отнемане на бизнес; сплашване чрез законоохранителните структури с цел политическо послушание", допълват от АИКБ.

Расте усещането за липса на правова държава и сигурност на частната собственост. Това са причините за незадоволителния размер на инвестициите през последните години (потвърждава се и от данните на НСИ за разходите за придобиване на ДМА, както и от данните на БНБ за ПЧИ в България). Връзката е пряка – липсата на върховенство на правото и сигурност за собствеността, лошото регулиране и корупцията водят до ниско равнище на инвестициите и оттам – до по-ниски ръстове на БВП и жизненото равнище и увеличаване на разликата (изоставане) спрямо другите бивши соцстрани.

Истината трябва да се каже на висок глас – при такива условия за работа значима част от българския бизнес напуска страната така, както направи и значима част от населението. Така България отново губи – и данъци, и предприемачески талант, и бъдеще", посочват още в позицията си от Асоциацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сачева: Професиите на бъдещето са в образованието, здравеопазването и социалните услуги
Сачева: Професиите на бъдещето са в образованието, здравеопазването и социалните услуги
"Многая лета" за началото на новия сезон на Музикалния театър
"Многая лета" за началото на новия сезон на Музикалния театър