НОВИНИ

Депутатите приеха членове на ЦИК да могат да се предлагат и от неправителствения сектор

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:47, 10.09.2020
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Депутатите днес събраха кворум от първия път. Липсваха само народните избраници от БСП, техните места останаха празни в пленарната зала. Още вчера от левицата предупредиха, че няма да влязат в залата, те не се регистрират от миналата седмица.

От БСП казаха, че ще подкрепят протеста, така и направиха. Коментираха, че този парламент е изчерпан. От управляващата коалиция пък заявиха, че трябва да се седне на диалог, но явно протестиращите не го искат.

Крум Зарков, БСП за България: Демонстрира се пълна липса на чуваемост, бих казал безочие, от страна на управляващото мнозинство прямо справедливите искания на протеста, вместо да си подадат оставката, сипят обиди към всички, които са се осмелили да им кажат, че така повече не може, затова ние се разграничаваме от тях и заставаме на страната, която ни се струва правилна, а именно страната, която иска оставка.

Александър Сабанов, ВМРО: Виждате полицията днес е доста по-добре подготвена, има КПП-та, които се проверяват, които проверяват хората дали не носят опасни вещества и предмети, мисля, че това ще доведе до известна степен до това да откажем провокаторите да присъстват на тези протести. Винаги изходът от тази ситуация е сядане на масата и разговори, предложенията които прави премиерът и правителството и управляващото мнозинство очевидно не се приемат от една част от протестиращите и виждаме, че протестът не е толкова масов, колкото беше в началото, когато започна.

В пленарната зала днес приеха процедурни правила за избор на нов председател на Централната избирателна комисия. Това се наложи след като бившият председател Стефка Стоева подаде оставка.

Тръгна процедурата за избор на нов председател на ЦИК

Кандидатите ще са ясни след пет дни. Те ще бъдат изслушвани от народните представители след проверка на агентурно минало. Новото е, че вече ще могат да бъдат предлагани кандидати за председател и от неправителствени организации, не само от депутати или парламентарни групи.

Поради изчерпване на дневния ред още около 11.00 ч. председателят на парламента Цвета Караянчева поиска утрешните две точки за промяна в бюджета на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване да влязат днес, но от ДПС казаха, че това са важни точки, а няма кворум. Беше направена поименна проверка и поради липса на кворум парламентарното заседание беше прекратено.

Снимка: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наложиха присъда за източване на криптовалута за над 1,1 млн. лв.
Наложиха присъда за източване на криптовалута за над 1,1 млн. лв.
Откриха над 100 скелета на мамути при строеж на летище в Мескико
Откриха над 100 скелета на мамути при строеж на летище в Мескико