Тръгна процедурата за избор на нов председател на ЦИК

от БНТ , Източник: БГНЕС
09:46, 10.09.2020
Чете се за: 00:36 мин.
тръгна процедурата избор нов председател цик
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие процедурни правила за избор на нов председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което даде ход на процедурата.

Парламентарните групи и депутатите имат на разположение 5 дни, за да предложат своите кандидати на Комисията по правни въпроси. Свои номинации, но адресирани до народни представители, могат да правят и неправителствените организации.

Всички документи, съпътстващи избора, ще бъдат публично оповестени на сайта на Народното събрание. Спрямо кандидатите ще бъде извършена проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската армия, а след това те ще бъдат изслушани на открито заседание на комисията по Правни въпроси. Окончателният избор ще се проведе в пленарна зала.

Бившият председател на изборната комисия Стефка Стоева обяви в края на август, че се оттегля от поста, а няколко дни по-късно парламентът прекрати пълномощията ѝ. Първоначално тя посочи лични мотиви, но по-късно обяви, че изразява несъгласие с готвените промени в Изборния кодекс, които прехвърлят изцяло отговорността на ЦИК за закупуване, поддръжка и съхранение на бъдещите машини за гласуване. Според Стоева за това трябва да се погрижи държавата, в лицето на изпълнителната власт.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нова книга разкрива как Ким Чен Ун ласкае Тръмп
Нова книга разкрива как Ким Чен Ун ласкае Тръмп
Парламентът събра кворум и започна работа
Парламентът събра кворум и започна работа