НОВИНИ

Представиха първата интерактивна карта на българската индустрия

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
13:17, 10.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

За първи път у нас е създаден мапинг на българската индустрия. Интерактивната икономическа карта, достъпна на специален сайт, обхваща 14 индустрии, включително и сектора на образованието. По този начин се създава връзка между инвеститори, бизнес и обучени кадри.

Картографиране на българската икономика по региони, сектори и фирми. Идеята зад проекта на министерство на икономиката е това да не е просто моментна снимка на индустрията, а статистически инструмент. Данните на сайта се актуализират, тъй като са свързани с Търговския регистър.

На всеки цвят на тази карта отговаря определена индустрия.

"Ще може да се види динамиката - дали съответният сектор се свива, дали нараства, колко бързо нараства. Кои региони, кои градове представляват по-голям инвестиционен интерес. Изводите буквално са хиляди, които могат да бъдат направени", заяви изпълнителният директор на БРАИТ Любомир Станиславов.

За всяка индустрия има два вида карти - за брой заети лица и за оборот. Засега са обхванати 10% от всички компании в 14 сектора. Общият годишен оборот на тези около 40 000 фирми е 36 млрд. евро, а заетите в тях лица - близо 600 хиляди.

"Потенциалните инвеститори да видят в кой сектор какви компании има, какви отрасли, това ще им помогне да се позиционират по-правилно от гледна точка на техните нужди", каза изп. директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Бойко Таков.

"Например Бургас е един такъв град, който след много години усилия започва вече да се очертава като един от новите IT центрове на България", допълни Иван Михайлов от Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии".

Неслучайно в проучването на индустриите са включени образователните институции.

"Там, където има адекватно образование, се получават доста добри икономически резултати, по-скоро индустрията предпочита такива места", каза още Михайлов.

На този етап са достъпни 30 карти, като те ще бъдат допълвани. Вече се работи върху картата на конгресния и конферентен туризъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италиански университет въведе карантина за книги
Италиански университет въведе карантина за книги
Зорчич: Няма да кажа лоша дума за Славия
Зорчич: Няма да кажа лоша дума за Славия