НОВИНИ

Без инциденти и напрежение премина 64-ият ден на протести

bnt avatar logo
от БНТ
18:02, 10.09.2020 (обновена)
6286
Чете се за: 02:35 мин.
У нас

64 дни на антиправителствени протести. Днешният протест е под надслов "Велико народно въстание 2" и започна тази сутрин.

Засилени са мерките за сигурност в района на Триъгълника на властта.

И днес бяха повторени трите основни искания на протеста - оставката на кабинета, главния прокурор и предсрочни избори.

Сутринта при специално претърсване заради предстоящия протест полицията откри опасни предмети в градинката и храстите пред Народния театър. 6 души бяха задържани още в първите часове на протеста. Те са установени на КПП-тата в широкия периметър. Двама са обявени за издирване, съобщиха от СДВР. Три лица са носили забранени предмети, но са отказали да ги оставят. При един са липсвали лични документи. По-късно през деня всички шестима задържани бяха освободени.

В 23.00 часа обстановката на Националния протест е напълно спокойна. Хората мирно отстояват исканията си със скандирания "оставка".

Към 22.00 часа протестът в Триъгълника на властта преминава спокойно. В района е засилено полицейското присъствие. Организаторите от "Отровното трио" призоваха хората да избягват провокации с полицията.

Към 19.00 часа демонстрациите преминават без инциденти и напрежение. Сили за борба с безредиците с протектори и шлемове замениха полицейския кордон.

По-рано от трибуната от "Отровното трио" заявиха, че протестиращи са затрудняват да стигнат до протеста заради проверките. Чуха се обвинения, че освен забранени вещи са били изземвани и български флагове.

Част от недоволните се насочиха към едно от КПП-тата и влязоха в диалог с полицията.

Няколко КПП-та са разположени около площад "Независимост". Полицията проверява раници за опасни предмети.

Освен граждани от цялата страна на протеста днес имаше представители на неправителствени организации и различни политически партии.

И протестиращи, и полицаи призоваха хората на площада да се разграничат от провокатори, като за целта дори самите протестиращи опънаха специална червено-бяла лента на метри пред органите на реда, така че да няма досег с тях.

Докато депутатите заседаваха в Парламента, а отвън течеше протестът, полицията извърши претърсвания на района.

От СДВР съобщиха, че са открити бутилки със запалителна течност, както и с черна и червена боя. На специалните пунктове са били задържани петима мъже и една жена. В единия от мъжете са били открити два водни пистолета. От полицията съобщиха, че водните пистолети можело да бъдат пълнени с потенциално опасни течности и е взето решение да не се допускат до зоната на протеста.

В двама души са намерени и иззети ножове, а други двама обявени за издирване са били отведен в полицейско управление.

След съставяне на актове шестимата са освободени, съобщиха от полицията.

Претърсваха се храсти, кофи за боклук и шахти. От МВР заявиха, че са намерени метални тръби, дървени пръти, 2 ножа, бойна прашка както и 10-литрова туба с неустановена течност с остра миризма. Открита е и чанта, пълна с бутилки с течности с различен цвят.

Комисар Тони Тодоров, заместник-началник на отдел ,,Охранителна полиция" СДВР: Нещата, които намерихме част от тях са доста според мен обезпокояващи при евентуално тяхно използване.

Намерени са и чували с камъни. Тепърва ще се проверяват записите от охранителните камери в района, за да се установи кой е оставил предметите в градската градина.

Комисар Тони Тодоров, заместник-началник на отдел ,,Охранителна полиция" СДВР: Камъните, които намерихме като сформирана сериозна купчина и скрити в храсти така дълбоко може да кажем, че са оставени с някаква цел. Някои лоши хора искат нещо да се случи довечера.

Протестиращите също бяха проверявани от полицията, за да се избегне внасянето на опасни предмети.

На протеста дойдоха и хора от различни градове на страната.

Теодор Николов още снощи е тръгнал с група демонстранти от Варна. По пътя към София микробусът, с който са пътували е бил проверен щателно.

Теодор Николов: На 200 метра от тръгването полицейска кола пред автобуса, полицейска кола зад автобуса. Взеха ни личните карти. Един час и половина ни държаха без обяснения.

Комисар Тони Тодоров, заместник-началник на отдел ,,Охранителна полиция" СДВР: Какви проверки се правят на хората, които пристигат от други части на страната? Вашият въпрос е интересен. Този протест трябва да протича мирно и дори без така да се забелязва полицията с някакви действия, с тази цел са изградени и тези филтровачни пунктове.

Въпреки мерките за сигурност някои от демонстрантите все пак бяха решили да си вземат водни очила и спрей в случай, че отново се стигне до сблъсъци с полицията.

От СДВР заявиха, че са готови да реагират при всеки един опит за провокация.

Протестът днес ще продължи до 23:30 ч.

Автори: Александър Марков, Йоана Миланова, Тихомир Игнатов, Милена Кирова

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политици и неправителствени организации заедно на протеста
Политици и неправителствени организации заедно на протеста
Скопие: Договорът за приятелство трябва да разреши всички исторически спорове между България и Македония
Скопие: Договорът за приятелство трябва да разреши всички исторически спорове между България и Македония