НОВИНИ

64-ти ден на протести в София

Милена Кирова
от Милена Кирова
07:52, 10.09.2020 (обновена)
7359
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Мащабен протест в центъра на София и засилени мерки за сигурност. Няколко пропускателни пункта са разположени край ларгото. Част от протестиращите бяха претърсвани.

Протестиращите първоначално се събраха пред Президентството, след това блокираха движението по бул. "Цар Освободител", а после и по бул. "Дондуков". Те донесоха пред сградата на Министерски съвет един огромен трибагреник и изпяха българския химн.

Всички хора, които се бяха запътили към триъгълника на властта, бяха щателно проверявани от униформените. Една част от протестиращите казаха, че одобряват тези мерки, за да не се стигне до напрежение. Други казаха, че тези действия на полицаите по-скоро ги унижават.

Около 11:00 часа протестиращите разпънаха пред Министерски съвет огромен трибагреник.

Около 10:30 часа протестиращите се изтеглиха пред сградата на Министерски съвет.

Около 9:30 часа протестиращи издигнаха лозунг към полицаите: "Ти си един от нас".

Минути преди 9:00 часа броят на протестиращите започна да се увеличава. На пропускателния пункт на кръстовището на "Леге" и "Съборна" полицаите продължават да проверяват хората. Повечето хора, с които разговаря нашият екип, одобряват тези мерки.

Спокойна е ситуацията в триъгълника на властта минути преди 8:00 часа, когато протестиращите започнаха да се събират на традиционното място пред сградата на президентството, за да поискат оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Около 8:00 часа група полицаи започнаха проверка в района на градинката около Народния театър "Иван Вазов". По информация на СДВР рано тази сутрин са намерени в района на протеста бутилки. Екипи на полицията ще проверят дали в тях има запалителна течност. Бяха претърсени и храстите в района. От полицията търсят дали няма оставени опасни предмети.

Прочетете подробности за претърсването на района: Откриха метални тръби, чували с камъни и стъклени бутилки

Към 8:00 часа движението по бул. "Цар Освободител" беше блокирано. Целият трафик беше пренасочен по бул. "Дондуков".

В 7:00 часа полицейските екипи започнаха да се събират в района на Народното събрание. Първите протестиращи бяха пред сградата на Президентството.

Снимки: Деси Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диана Ковачева: Над 70 000 деца може да нямат достъп до образование, ако се премине към онлайн обучение
Диана Ковачева: Над 70 000 деца може да нямат достъп до образование, ако се премине към онлайн обучение
Помпео допусна съпричастност на Русия по случая "Навални"
Помпео допусна съпричастност на Русия по случая "Навални"