НОВИНИ

На пазар за грозде в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
06:59, 10.09.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Време е за гроздобер и за вино. Първите ранни винени сортове грозде вече са на пазара, а търсенето и предлагането е голямо. Колегите в Благоевград провериха какви са цените тази година.

Мускат, мерло, кабарне, сира и памид – това са сортовете грозде, които откриваме на пазара в Благоевград днес. Търговците казват, че реколтата е добра – гроздето е качествено, добре узряло и с висока захарност. Цените пък са без промяна спрямо миналата година.

Иван Костов, търговец: От Асеновград е това грозде - мерло, мускатов тунел и австрийски мускат. Цените са – 1 лев е мерлото, мускатовия тунел на 1.20 лв., а широката мелнишка ще бъде някъде около 70 ст, то, по-леко вино е широката мелнишка, затова е по-евтино. Отначало търсят муската, защото той става най-рано и най-хубава ракия става от него – мускатова.

Илко Спасов предпочита червено вино и внимателно оглежда касетките с грозде, за да намери най-доброто на пазара.

"Мерло ще си купя, цената е 1, 10 лева. Хубаво е, с 24 % захарност, много добро, много хубаво".

За приготвянето на хубаво червено вино е необходимо гроздето да бъде със захарност от 23 до 25, а при бялото - от 21 до 23 захарни градуса.

Илко Спасов: Трябва да са чисти съдовете, да е добра захарността и това е, както преди 2 000 години е правено – мачкане, ферментация и после се пие, докато е младо поне 200 литра е хубаво да има едно семейство - за гости, за подаръци, домашно приготвено.

Вече няколко години производителите и търговците на грозде на пазара в Благоевград предлагат и допълнителна услуга на своите клиенти като мелят гроздето на място.

При някои търговци услугата е безплатна, при други се доплаща – 5 стотинки на килограм.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карайте внимателно при 346 км на магистрала "Тракия"
Карайте внимателно при 346 км на магистрала "Тракия"
Засилени мерки за сигурност: Полицията ще проверява съмнителни лица и багаж
Засилени мерки за сигурност: Полицията ще проверява съмнителни лица и багаж