НОВИНИ

Добра реколта от грозде очакват в село Брестовица

bnt avatar logo
от БНТ
13:05, 16.08.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Силна реколта от грозде очакват стопаните от село Брестовица, където са най-големите лозови масиви в Пловдивско. Изградената през миналата година противоградна площадка в района е опазила насажденията от бури и градушки. Земеделците настояват за по-строг контрол върху вноса на грозде от съседните държави.

Асен Шопов отглежда 85 декара десертни лозя край Брестовица.

Асен Шопов, лозар: Тази и миналата година бяхме пожалени от буря и градушки, тъй като е изградена нова градозащитна площадка и тя доста помогна да няма неприятности с времето.

Около 50 ракети са изстреляни този сезон от площадката, а времето е много динамично, обяснява дежурният ракетострелец.

Илко Стоянов, ракетострелец: Още на втората смяна ми се наложи да стрелям. Още април месец, на 30 април фактически. Това е самото начало на сезона.

Епидемичната обстановка, довела до спад в туризма, обаче драстично е намалила търговията с десертно грозде по морето, където е основният пазар през август.

Любен Радев, кмет на Брестовица: Заради ситуацията с вируса вносът от Гърция е намалял и това пък се надяваме, че благоприятства хората да изберат българското - ако това се случи няма да има проблем.

Асен Шопов, лозар: Моят апел към българския народ е да избере българската традиционна вкусна продукция, която се предлага в момента на пазара.

Лозарите от Брестовица поискаха повече контрол върху дейността на прекупвачи-вносители, които се представят за земеделски производители и злоупотребяват с облекченията им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
74% спад на пътниците на гръцките летища
74% спад на пътниците на гръцките летища
Създава ли пушенето на наргилета опасност от зараза с Covid-19?
Създава ли пушенето на наргилета опасност от зараза с Covid-19?