НОВИНИ

Противниците на Лукашенко се мобилизират за мащабен протест

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
11:35, 16.08.2020 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

В Беларус се очакват най-масовите шествия и прояви от началото на протестите срещу преизбирането на Александър Лукашенко за президент. Противниците на управлението се мобилизират в столицата и във всички градове на страната.

Неделя, 16 август, от 14 часа, протестите трябва да обхванат улиците на Минск и на всички беларуски градове. Информацията в кодирания онлайн канал на приложението Телеграм, вдъхва надежда на протестиращите, особено след като през последните дни събиранията на недоволни от режима, не бяха разпръснати от силите на реда. Окуражаваща за тях е и подкрепата на балтийските държави и Европейския съюз. Президентът Лукашенко заяви, че си е осигурил безусловната подкрепа на Москва в разговор с Владимир Путин.

Александър Лукашенко, президент на Беларус: Проведох дълъг и подробен разговор с руския президент. С него постигнахме съгласие - ако при нужда поискаме каквато и да е помощ, тя ще бъде предоставена, за да гарантира сигурността на Беларус.

Гражданските протести в Беларус постепенно се разрастват и в стачни действия. Много от работниците и служителите на различни предприятия в страната се присъединяват към шествията с искане за оставка на Александър Лукашенко. Стачкува и персоналът на националната авиокомпания. Според френски медии техници и оператори от националните радио и телевизия на Беларус отказват да участват в производството на медиен продукт, който те определят като пропаганда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст на сигналите за заразено със салмонела пилешко месо от Полша
Ръст на сигналите за заразено със салмонела пилешко месо от Полша
Статуята на Христос в Рио де Жанейро отново е достъпна за туристи
Статуята на Христос в Рио де Жанейро отново е достъпна за туристи