НОВИНИ

Организират митинг в подкрепа на Лукашенко

организират митинг подкрепа лукашенко
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
08:27, 16.08.2020
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Проправителствената обществена организация "Белая Рус" възнамерява да проведе "митинг на солидарност" в Минск за подкрепа на действащия беларуски президент Александър Лукашенко днес, обяви във Фейсбук страницата си организацията.

"В неделя от 12.00 ч. ще се проведе митинг на солидарност на столичния Площад на независимостта, близо до Дома на правителството. Събирането ще е мирно. Силите, подкрепящи държавния курс, ще се съберат там", се казва в изявлението на „Белая Рус”.

Организаторите заявяват, че митингът ще събере „всички, които ценят родината си, които са против разделението на страната на два противоположни лагера“.

На 9 август в Беларус се проведоха президентски избори. Според официални данни на Централната избирателна комисия, Лукашенко спечели с 80,1 процента от гласовете. На второ място е Светлана Тихановска с 10.12 процента.

Опозицията не призна тези резултати, а самата Тихановска замина за Литва.

След затварянето на избирателните секции в страната започват нерегламентирани протести. Силите за сигурност брутално ги потушаваха, използвайки сълзотворен газ, водни оръдия, и гумени куршуми. Световните медии съобщиха за много арестувани и бити протестиращи, сред които и журналисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От днес без карантината за пристигащите в Израел от България
От днес без карантината за пристигащите в Израел от България
Пускат част от обновения бул. "България" в столицата, ремонтът продължава
Пускат част от обновения бул. "България" в столицата, ремонтът продължава