НОВИНИ

Създава ли пушенето на наргилета опасност от зараза с Covid-19?

bnt avatar logo
от БНТ
12:40, 16.08.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Употребата на наргиле в условията на пандемия. Според лекари наргилетата са рискови, тъй като са и потенциален инкубатор на вируси. Въпросът да се забрани ли предлагането им по заведенията стана актуален след смъртта на 19-годишен младеж от Велико Търново, който почина от коронавирус. Репортерска проверка в Кюстендил установи, че младежите там не се притесняват от евентуална зараза с COVID-19 при употребата на наргиле.

Няколко са питейните заведения и барове в Кюстендил, в които клиенти могат да си поръчат наргиле. Едно от тях се намира на централната алея. Собственичката казва, че мерките за дезинфекция и хигиена се спазват стриктно от персонала, когато приготвят наргиле за клиентите.

Радостина Тодорова - собственик на питейно заведение - Едни от тези марки са тези еднократни маркучи, които се ползват, след което ги изхвърляме, така по-лесно се почистват самите наргилета, по- бързо е за самият персонал, вазите ги почистваме също.

Според представители на местния бизнес, пушенето на наргиле от една компания не може да доведе до заразяване с коронавирус.

Радостина Тодорова - собственик на питейно заведение: За да дойдем да пушим наргиле, ние преди това сме били заедно например трима-четирима човека и сядаме на една маса на такава близост един до друг, по-малко от метър.

Ралица: Мерките са безопасни, които се приемат и не мисля, че има някакъв шанс, в който да се заразят, обаче според мен повечето не се притесняват.

Въпреки пандемията и опасността от заразяване с COVID-19, интересът към пушене на наргилета няма да стихне, защото се превърна в модерен начин на общуване сред младите хора, смятат представители на местния бизнес.

Автор: Ангелина Дочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добра реколта от грозде очакват в село Брестовица
Добра реколта от грозде очакват в село Брестовица
Протестиращите във Варна освободиха второто блокирано кръстовище
Протестиращите във Варна освободиха второто блокирано кръстовище