НОВИНИ

Пожарът край Девин е локализиран, но не е потушен

bnt avatar logo
от БНТ
06:17, 10.09.2020
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

И днес ще продължи потушаването на големия горски пожар в района на Девин. Той е овладян и ограничен в периметър от около 2000 декара, но тлеят отделни огнища.

Докато бъде окончателно загасен ще са необходими няколко дни. Тази нощ на мястото на пожара дежурни екипи следиха да не се разпространи отново огъня.

Периметърът на пожара е в много труден район, почти недостъпен за техниката. В гасенето помагат служители на Горските стопанства и доброволци. Пламъците са обхванали борови гори и селскостопански площи. Няма опасност за населението.

Пожарът край Девин е обхванал близо 2000 дка предимно иглолистни гори и земеделски земи, заяви Здравко Караджов от Ловното стопанство "Извора".

Караджов обясни, че през нощта едно от огнищата се е разгоряло повторно. Натам заминава нов екип от 30 души. Тъй като мястото е труднодостъпно, хората гасят огъня не с техника, а с ръчни инструменти. Изгорели са частни и общински иглолистни гори, както и 400 дка държавна гора.

В резултат от локализирането на пожарището, досега са съхранени една за за развитие на дивеч с 300 животни и защитена местност в поречието на река Девинска със множество защитени растителни и животински видове, сред които и дивата родопска коза.

Репортер: Величка Петрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
COVID-19 по света: Броят на жертвите надхвърли 900 000
COVID-19 по света: Броят на жертвите надхвърли 900 000
122 са новите случаи на COVID-19 за последното денонощие
122 са новите случаи на COVID-19 за последното денонощие