НОВИНИ

Кризата в Беларус: Маскирани опитаха да влязат в дома на писателката Светлана Алексиевич

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:08, 09.09.2020
Чете се за: 00:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

В Беларус се опитват да неутрализират лидерите на опозицията. Мария Колесникова, която не пожела да напусне страната, е задържана заедно с друг член на президиума на Координационния съвет - Максим Знак. Двамата са заподозрени в рамките на разследване за действия, насочени към завземане на властта.

След обиски, арести и прогонване от страната на лидери на опозицията, на свобода и в Беларус остана само носителката на Нобелова награда Светлана Алексиевич.

Днес се разбра, че маскирани мъже са се опитали да влязат в дома й и западни дипломати я посетиха за подкрепа. Писателката огласи послание, в което отхвърля обвиненията щрещу опозицията за противодържавни действия.

"Първо похитиха страната ни, сега отвличат най-добрите от нас Но на мястото на изтръгнатите от нашите редици ще дойдат стотици други. Въстана не Координационният комитет. Въстана страната."

Протестите трябва да останат мирни, каза опозиционният лидер в изгнание Светлана Тихановская по време на посещение във Варшава.

Светлана Тихановская, опозиционен лидер: Не може да се борим срещу насилието с насилие. Нашият режим показва своята слабост, когато изпраща войници срещу невъоръжени жени.

В Беларус всичко е наред, но понякога в неделя хората излизат на улицата, каза президентът Лукашенко в интервю за руски журналисти.

Александър Лукашенко, президент на Беларус: Ако не беше външният фактор, и това нямаше да го има. Имам предвид контрол отвън. И ние, и руснаците знаем кой контролира и откъде - американците от център край Варшава.

В близките дни Лукашенко ще посети Москва и ще разговаря с президента Путин. Сред темите са интеграцията с Русия и дългът на Беларус към нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпада изискването на Германия за задължителен PCR тест за пристигащи от област Добрич
Отпада изискването на Германия за задължителен PCR тест за пристигащи от област Добрич
Цветана Пиронкова отпадна от четвъртфиналите на US Open
Цветана Пиронкова отпадна от четвъртфиналите на US Open