НОВИНИ

Акция за рекет и лихварство от две ромски фамилии в Кюстендил

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:32, 09.09.2020
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Един от кварталите на Кюстендил осъмна блокиран от полиция. Прокуратурата и МВР удариха две местни фамилии. Те се разследват за организирана престъпна група.

Фамилиите са известни с това, че редовно си устройват ръкопашни схватки. Занимават се с лихварство, а интересното днес беше, че местните хора коментираха, че не ги познават.

Фамилията на Гольовците живее в единия край на кюстендилския квартал "Изток". В другия са Ропотамците. Според разследващите между двата клана има жестока конкуренция на пазара на лихварството.

Иван Гешев, гл. прокурор: Kъм момента задържаните са над 6 човека, за които има данни за извършени престъпления. Издирват се още 2 или 3 лица, за които колегите смятат, че са част от ОПГ. Предстои вероятно утре да се прецени спрямо колко лица ще бъдат повдигнати обвинения и за какво.

Според разследващите двата клана раздавали пари на заем на съседите си от квартала срещу високи лихви. Воювали помежду си за всеки клиент. Били събрани доказателства, че Гольовците дори поставяли клиентите си в зависимост, за да взимат заеми сама от тях. Ако длъжник закъснее първо лихвата му се вдигала двойно, дори и тройно, а след това започвал както психически, така и физически тормоз. Двата клана притежават луксозни имоти и скъпи коли. Всички в двете фамилии са безработни.

Иван Гешев, главен прокурор: Няма нищо лошо да си богат човек, обаче за да си богат човек трябва да си плащаш данъците, за да може с тези данъци да се строят улици, да се плащат възнаграждения на учители, на нашето здравеопазване. Вижте в какви къщи живеят, вижте какви коли карат, ще го видите вероятно от съобщенията на МВР и на прокуратурата, стандарт, който не могат да си позволят преобладаващата част от българските граждани. Въпросът е какви данъци са платили. Ако се качите в кола за 1 млн. в Германия, означава, че автоматично на другия ден всички данъчни служби ще дойдат и освен тях и всички възможни контролни служби в страната.

В домовете на двете фамилии са намерени големи суми пари, лични карти на много хора от квартала, както и дебитни карти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разширяват периметъра за издирването на Янек Миланов, проверяват къщи и в София
Разширяват периметъра за издирването на Янек Миланов, проверяват къщи и в София
Над 400 свободни места за 8. клас в столичните гимназии
Над 400 свободни места за 8. клас в столичните гимназии